Bir arkadaş Predestination filmi hakkında sordu:
Film bir paradoksa imza atıyor mu? Filmde dede paradoksu gibi bir paradoksa girilmiyor mu? Bilindiği gibi dede paradoksu şu soru üzerine kuruludur: bir kişi zamanda geriye gidip dedesini öldürürse ne olur? Eğer öldürürse hiç doğmamış olur, o halde dedeyi kim öldürmüştür? Eğer doğmamışsa, öldürmemiş olur, dedesi olmezse kişinin doğmasındaki engel kalkar. Yani kişi aynı anda hem var olmalı hem de olmamalıdır. Predestination filminde de aynı durum geçerli mi?
Cevap Verdim:
Dede paradoksundan çok farklı bir olaydan bahsetmiş filmde. Bir paradoks yok. Filmi beğendim.
Dede paradoksundan çok farklı çünkü onda mantıksal çelişki oluşuyorken senaryoda mantıksal çelişkiye imza atılmıyor.
Dede paradoksu mantıksal çelişkiye giriyor çünkü henüz doğmadığın bir zamana gidip dedeni öldürürsen hiç doğmamış oluyorsun, Henüz doğmamışsan dedeni öldüremiyorsun. Yani hem var hem de yok olmuş oluyorsun. Bu ise "bir şey hem A hem A değil olamaz" diyen çelişmezlik yasası ile çelişiyor.
Filmdeki senaryo ise dede paradoksundan farklı olarak mantıksal çelişkiye girmiyor. Bu daha çok "kimsenin yazmadığı kitap" örneğine girebilir. Şöyle ki bir gün çalışma masanın üzerinde bir "zaman makinesi yapma kitabı" bulursan ve kitaptaki talimatları gerçekleştirirdikten sonra geçmişe gidip çalışma masana bulduğun kitabı koyarsan basit bir şekilde şu soruyu sorabilirsin: bu kitabı kim yazdı? Bu soru "nedensel döngü" ile açıklanabiliyor ve basit şekilde söyleyecek olursam "hüçbir mantık yasasını ihlal etmiyor" A'nın B'ye; B'nin C'ye; C'nin de A'ya neden olduğu modele "nedensel döngü modeli" ya da "kapalı zaman modeli" deniyor. Dede paradoksunda sen hem oluyorsun hem de olmuyorsun fakat kitap örneğinde bu böyle değil. Hem olan hem de olmayan bir şey yok.
Senaryo da nedensel döngü ile açıklanabiliyor.
*spoiler*
Senaryoda kişi doğuyor, doğduktan sonra biriyle ilişkiye giriyor, ilişkiye girdikten sonra cinsiyet değiştiriyor, cinsiyet değitirdikten sonra geçmişe gidiyor ve kadın haliyle ilişkiye giriyor, kadın haliyle ilişkiye girdikten sonra kendi bebeğini alıp onun yetimhaneye bırakıldığı günde yetimhaneye bırakıyor. Tam olarak bir "nedensel döngü". Fakat mantıksal çelişki yok. Her şeyin bir sebebi var ve kişi o yıllar arasında sıkışmış kalmış. Sezgilerimize aykırı fakat gayet mümkün.
*spoiler*
Buna benzer şekilde sezgilere uymayan zamansal olaylar sıralanabilir. Mesela sen doğarsan ve zamanda geriye gidip insanlar evrimleşmeden önce ölürsen "doğumundan önce ölmüş" olursun. Bu durum da tıpkı kitap örneği ve senaryodaki örnek gibi sezgilerimize aykırı. Fakat sezgilerimize aykırı olması onun mantıksal çelişki ürettiğini göstermiyor. İşte bu sebeple dede paradoksu ile senaryodaki örnek çok farklı olaylar.
"Gelecekteki seni öldürmek" "geçmişteki dedeni öldürmek" birbirinden farklı konular. Birincisi gayet tutarlı. Yalnızca yaşamın boyunca öldüğün zamanı biliyor olacaksın o kadar. Senaryodaki ikincisi anlatılmıyor: ortada mantıksal yasa ihlali yok.Evet bir döngüsellik var, evet, zamanla kısıtlanmış nedensel olaylar var fakat tüm bu senaryolar mantıksal açıdan mümkün. Herhangi bi imkansızlıkları yok
Dede paradoksuna gelince... İki popüler çözüm var:
1- Geçmişe gittiğin zaman aslında farklı bir paralel evrene gidiyorsun ve paralel evrende var olmanı engelliyorsun.
2- Geçmişe gitmek olayları değiştirmez, yalnızca oluşturur. Mesela geçmişe gidip Hitler'i öldüremezsin ama onun ölmesini engelleyebilirsin gibi...
İkincisi daha elle tutulur bir çözüm üretiyor gibi. Fakat buna rağmen enerjinin korunumu yasasından darbe yediğini düşünüyorum zamanda geçmişe gitmenin. Kaldı ki B teorisinde de zamanda yolculuk, zaman makinesini ürettiğin güne kadar geçmişe gitmene izin veriyor.
Filmi bugün izledim ve tesadüfen bu yazıyı görme imkanına ulaştım.
YanıtlaSilEvet senaryoda bir döngü var ve bu açık. Peki bu döngünün başı yok mu? Ya da bunun açıklaması ne, nasıl işte kafama takıldı ne ile açıklanıyor bu?
Aynen orasını ben de anlayamadım
Silİlk erkek hali ile ilişkiye girdi tamam ama soru şu ilk nasıl erkek oldu yani karşısına yani daha zaman olayları başlamadan nasıl geriye dönüp erkek oldu. Eğer başında hiç erkek olmadıysa döngü nasıl başladı.
Siljane/john kendi geleceğini öldürerek döngüyü bozup newyorkdaki 10000 bin insanı kurtarmış mı oldu. yoksa newyorkun döngü için önemi olmayıp sadece döngü tekrara devam mı etti. bir de o yüz naklinden sonra adamın boyu nasıl uzadı?
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilBenim anladığım kadarıyla, new-york da ki patlamayı engelleyemedi. Ama daha sonra ki patlamaların önüne geçmek için kendisinin yaşlı halini öldürdü.
SilJane paradoksu gayet mantıklı mı? Mümkün mü? Bu yazıyı yazarken kendin buna nasıl inandın merak ettim doğrusu? En başta bir insanın kendini doğurması imkansız zaten.. Hadi onu geçtim, "Bir kız doğdu, bir erkekle ilişkiye girdi" diyorsun. O erkek de yine gelecekten gelen kendisi değil mi? Döngünün ilkini ele alırsak, Jane hiç kimseden hamile kalmamış olur. Zira kendisinin gelecekte John olmasına sebep yine John olduğuna göre bir başlangıç gerekir. Bunun açıklamasını yapamazsın. Bence bu yazıyı sil gitsin..
YanıtlaSilZaman makinesi 1980 li yıllarda icat ediliyor o halde john o yılda geçmişe gidip bi döngü baslatiyor yani ecmisine müdahale ediyor bence mantıklı tek açıklama bu
YanıtlaSilHic bir sey anlamadimmmm
YanıtlaSilBu makaleyi yazan kişi gerizekalı eğer öyle olmasaydı var olmayan yada nasıl ilk var olduğu belli olmayan bir şeyin kendini yaratmasını ve döngüye girdiğini de yazardı. Mantık hatası var bir şey kendi kendini var ediyor ama en başta olması gerekir yani bir şeyin onu var etmesi gerekir ki döngüye dahil olsun.
YanıtlaSilİlk bebek nerden geldi?
YanıtlaSil