8 Aralık 2013 Pazar

Ölümden Sonrası ve Adalet Üzerine


> Dünyada sürekli zulmedip kötülük yapanlarla iyi olanlar, kalpleri temiz olanlar aynı sona mı kavuşacak? Bu biraz kötü bir son olmuyor mu ?

İlk önce cennet cehennem mavalının "iyi" bir son olup olmadığını sorgulamak gerekir soruya cevap vermek için. Bir kişinin, sırf inanmadığı için ne kadar iyi olursa olsun; sonsuza kadar cehennemde cayır cayır yanması, üzerinden kaynar sular dökülmesi, zebaniler tarafından "sonsuz" işkence görmesi ve derileri yandıkça acıyı hissetmeleri için derilerinin yeniden verilmesi ve bu acıyı "sonsuza" kadr hissetmeleri ne derece iyi bir son? Böyle bir sadizm mi daha kötü bir son yoksa ölünce yok olmak mı?

Düşünsene çok iyi bir insansın hayatın boyunca insanlara iyilik yapıyorsun yardım ediyorsun ama inançsızsın veya doğru olan bir dinden başkasına inanıyorsun, bunun için de tüm yaptığın iyilikler bir kenara atılıyor ve yukarda saydığım sayısız işkenceyi görmeye başlıyorsun. Ama doğru dine inandığını düşün, ömrün boyunca kötülük yapıyorsun, içki içiyorsun, adam da öldürüyorsun, hırsızlık da yapıyorsun vs. ve sırf doğru dine inandığın için cennete alınıyorsun. Peki bu tür bir inançta adaletten bahsedilebilir mi?

Bir başka yönden dine bakalım tekrar: sen inançlsıın, ama çok sevdiğin kardeşin inançsız olsun mesela. Sen cennetteyken kardeşinin sonsuz azapta olması ne kadar iyi bir son? Veya bir anne/baba sırf çocuğu inançsız olduğu için sonsuz azap görürken ne kadar mutlu olabilir. Bu tür bir son hem anne/baba hem de kişinin kendisi için kötü bir son değil midir? O halde dinin ölümden sonra hayat düşüncesi yeterince absürd değil midir? Bu mudur tanrının sonsuz adalet ve merhameti?

Şu ana kadar sadece dinlerin sunduğu ölümden sonra hayatın iyi ve adaletli olmadığını savundum. Peki ya yokolmak?

Malesef ölümden sonra hayata inanmamak, gerçek adaletin hiç bir zaman sağlanmayacağını yanında getiriyor. Peki ya bu kötü bir son mu? Hiç sanmıyorum. Eğer ölümden sonra hayata inanmıyorsan ve ölümden sonra hayat yoksa benim görüşümde olan biri bu dünyada adaleti sağlamaya çalışacaktır, inançlı birinin düşünmesi gereken, zaten ölümden sonra hayat olduğu için bu adaletsizliği önlemekte bir iş yapmaması gerektiği olur. Yani benim görüşümce ölümden sonra hayatın olmayışı nihai bir adalet sağlayıcıyı ölümden önce getireceği görüşüdür, dinin ahlaksız kişilerin ahlaklı gibi görünmesini sağlamasını es geçersek, Eğer ölümden sonra hayata inanmıyorsan ve akla sahipsen, adaleti u dünyada sağlarsın. Bu dünyanın suçunu gelecek dünyaya aktarmazsın. Eğer dünya : ölümden sonra adalete inananlar yerine, bilinçli şekilde ölümden sonra hayata inanmayanlar ile dolu olsaydı, insanlar arasında ölümden sonra adaletten medet umanlar azalmış olurdu ve dünyadaki adalet daha sağlanabilir olurdu. Hiç değilse benim düşüncem bu yönde...

Üstelik ölümün mutlak son olması her durumda daha akılcıdır. Düşünsene, cennettesin, her istediğin oluyor. Her istediğini yaptın. Her türlü zevki tattın ve bunu defalarca yaptın. Bir yerden sonra artık hiçbir şey zevk vermemeye başlamayacak mıdır? Sonsuzluktan bahsediyoruz... Tüm dünyevi zevkleri tattıktan ve bunu sayısız kez yaptıktan sonra, yapacak hiçbir şeyiniz kalamadığı zaman ölmek istersiniz. Ölüm olmasaydı, onu bizler yaratırdık buna emin olabilirsiniz. Elinize bir kağıt-kalem alın ve sayfanın başından sonuna kadar "9" yazın: "999999999999999....." diye.. Bu kadar zaman yaşadığınızı veya acı çektiğinizi düşünsenize... Ben, yaşamın bir sonunun olması gerektiğini aksi takdirde yaşanamaz bir hal alacağını savunuyorum. Ölüm olmalıdır.

Ve son olarak eklemek istediğim bir şey var, istersen öldükten sonra para ağacından istediğin zaman para alacağına inanabilirsin. Muhakkak para alamamak daha kötü olurdu. O halde para ağacı var demeli miyiz? Sırf bizi mutlu ediyor diye veya olması durumunda daha iyi sonuçlar verecekse bu olmak zorunda mıdır? Elbette hayır. Bu olay için bir örnek vermek gerekirse iki çocuk düşün; biri diş perilerine inansın diğeri inanmasın "İyi de düşünsene diş perisi yoksa dişlerimiz yok olup gidecek, fakat benim dediğime göre tüm dişlerimiz bize para olarak geri dönecek. Sence de bizim dişlerimizi para yapan bir diş perisine inanmak daha iyi değil mi" derse, elbette diş perisinin varlığı iyi sonuç üretecektir fakat bu onun olduğunu göstermez,tıpkı cennete cehenneme inanmak ve ya varlığının daha iyi sonuçlar vermesi onun olduğunu göstermeyeceği gibi. 

32 yorum:

  1. Çok iyi hazırlanmış, akılcı bir makale. Maşallah

    YanıtlaSil
  2. Haşir risalesi diye bir kitap vardı bu konuları tartışıyorduk abimle, bana mantıklı geliyordu sen de bi bak istersen eleştirilerini paylaşmanı bekliyorum. Takipteyim zaten. Bu yazın beni pek tatmin etmedi çünkü. Orada okuduklarımızla birlikte düşününce onlar daha ağır bastı bende.

    YanıtlaSil
  3. Bu sorunun cevabı bu makale değil. Yine aynı yöntemi kullanmışsınız. Soruya karşılık soru ve ikna edemiyorsan kafasını karıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sana cevabını vereyim sorunun; Öldüğümüzde, doğmadan önce ne hissediyorsan, öldükten sonra da hiçbir şey hissetmeyeceksin. Sonuçta var oluşun ortadan kalkacak. Yani simsiyah bir ekran bekliyorsan, sıkılacağını düşünüyorsan üzgünüm. Öyle bir şey olmayacak. Bayıldığında nasıl ki bişey hatırlamazsın, bilincin devre dışı kalır, aynı şey öldükten sonra da geçerli. Gelelim adalet konusuna; Dünya üzerinde doğrudan bir ilahi adalet yoktur. Ama dolaylı bir adalet yolu vardır. Tanrının olmadığını bildiği için sürekli insanlara kötülük yapan bir adamı ele alalım. Örneğin başbakan. Harcayabileceğinden çok çok daha fazla parayı zimmetine geçirmiş, ülkenin her köşesini satmış ve 7 ceddine yetecek kadar çalıp çırpmış olsa da, nihayetinde kendi iç hesaplaşmasını yaşarken sürekli deneyimlediği korku, pişmanlık ve stres, hayatını olumsuz etkiliyor. İlk iktidara geldiği tarih ile şu anki halini kıyaslarsan, adamın ne kadar çökmüş olduğunu görebilirsin. Aynı zamanda kanser olduğu iddiasını da unutmamak gerekiyor. Bunların hepsi, opportunist bir ateist olmanın götürüleri. Yaşadığı öfke, panik, stres ve korku onun hayatını yaşamasına engel olacaktır daima. Dolayısıyla ilahi bir adalete ihtiyacımız yok. Evren, kendi dengesini kurmakta epey uzman. Hiçbir şey karşılıksız kalmaz. En ufak yapılan bir iyiliğin, ya da kötülüğün bile.

      Sil
    2. Farkındaysanız bazı insanlar yaptıkları şeyden üzüntü duymayabiliyor. Bu benimde sorunum. İnsanlara bağlanamıyorum ve özleyemiyorum annemi dahi sen düşün. Karakterimde var da diyemiyorum karakter sonradan şekillenir. Doğuştan gelen bi özellik yalan söylediğimde en ufak kötü birşey hissetmiyorum. Veya zarar verdiğimde. Ama yapmıyorum da mantık denen şey bende kuruyor dengeyi sanırsam. Ahlak vicdan ve mantıkdan gelir bence dinden değil.

      Sil
    3. anonim işte amk.15 Şubat 2014 21:28

      Ölümden sonra hayat yoktur. Dün ölen bir adam siyah bir yerde kalmış dürttü çünkü fb varmış. çok karanlık ışık yakın diyo.
      Ölümden sonra hayat vardır. Dün ölen adam dediğim adamın arkadaşı da ölmüş. Abi kızartıp kızartıp atıyolar bizi götü kolla diyo. İkisinden de haber alıyorum ne yapsam bilemedim. Biri siyah yere gitmiş öbürü inanmış cehenneme gitmiş. Ama merak ettiğim bişey var siz nerden biliyosunuz amk. Size de mi yazdı bu adamlar.

      Sil
    4. Tanrinin olmadigini bilen insan tanri nin vRligina inanan ve israrla iddia eden insandan daha az kötülük yapiyor. Bu durumda dinlerin birer yalan oldugunu gormek sadece mantiga kalıyor

      Sil
  4. Bi kere gerçekten inanan bi insan ne içki içer ne haksızlık yapar ve yüce rabbimde diyor ki herkes yaptığına göre değerlendirilir inananlarda yaptıklarının bedeli sürece cehennem azabı çekiçeklerdir ve ayrıca cennet gibi cehennemde kademe kademedir. Bu ilk iddianıza cevabım gelelim ikincisine ;insan yapısal olarak bencildir ona herhangi bir sebep sunmazsanız başkasına bir iyilik yapmaz eğer yapıyorsa bunun en basit sebebi vicdandır. Ve eğer sonum yokluk olsa bu varlık niye diye basit birde soru eklemek istiyorum. Ve gelelim bir başka iddianıza insanlar tabiatı itibariyle doyumsuzlardır ve adama istediği herşeyi verseniz de onu mutlu edemezsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuranda bütün müslümanların bir gün cennete gideceği yazıyor. Yani adam öldürse yada beş yaşında çocuğa tecavüz etse bile cezasını çekip cennete gidecek. Fakat ben ömrümü başkalarına yardim ederek gecirsem çok iyi bir insan olsam bile inanmadigim için asla cennete gidemeyeceğim. Adalet bunun neresinde afedersiniz

      Sil
    2. Cehennemde cezasını çektikten sonra cennete giren insanların yüzlerinde bunu gösteren bir işaret olacak onlar cennetin daha alt katlarında kendilerine yer bulacak. Cennetinde cehenneminde katları vardır. Cehennemin en alt katında yer bulacak kişilerde Allah'ı inkar edenler olacak. Allah size iman ve hidayet versin

      Sil
    3. :)) yahu alemsiniz valla.. şimdi cennette alnında işaretle dolaşacak kişilerin halini görür gibi oluyorum .. utançlarından yer yarılsada içine girsek diyecekler herhalde.. peki .. cennet bunun neresinde ? :)) cennette böyle maddi işlerle uğraşılmayacaktır herhalde yahu .. cennetide cehenneme çevirir valla bu insanlar :))) .. yahu daha derin düşünün derim.. bu benzetmeler cennete göre değil bence... illa da cennette yediğin önünde yemediğin arkanda olacak diyorsanız, adminin dediği gibi insan sıkıntıdan intihar eder cennette :))) .. bu dünyada mal,para peşinde koşanlar, cennettedemi para pul mal peşinde koşacak :))) .. burada Sergen en iyisini yapıyor.. hiç bir şeyin peşinden koşmuyor, her sey onun ayağına geliyor.. çünki '' kendini biliyor ''...

      Sil
    4. aklıma geldi tekrar yazayım dedim.. işkence.. Allah işkence edeceğiz demiyor yahu, '' azap '' diyor.. şimdi bunu iyi düşünün diyeceğim ama düşünmeyeceksiniz, yazayım ..( azap, insanın kendine ettiğidir ) ...

      Sil
    5. Sonuçta ödüllendirilmeyecek mi? Ayrıca cımbızlama o iz bir süre sonra kaybolacak yani cennete yükselecek.

      Sil
    6. tabii yaa işaret beliriyor alınlarında.. diğerleri de onu parmakla gösteriyor, anneler çocuklarına "baak tükaka bu" diyorlar. olm hayal gücünüz çok yüksek ya, bu yönüne hayran olmamak elde değil. =)

      Sil
    7. Bunlar isaretli olanlarida cennette avlarlar.

      Sil
    8. A kişisi hırsız katil gaspçı dolandırıcı adi pislik ama ölüm yaklaştığında tanrım beni affet <3
      B kişisi hoş zarif kibar nazik yardımsever insanları hayvanları doğayı dünyayı deven ve hiç kimseye hiç bir varlığa tek zararı dokunmayan insan ama tanrı sen yoksun
      adam çıkıp dioki A kişisi elbette cennete gidecek ama önce cehenneme gidecek sonra cennee gidecek orda da katlar var ama B kişisi inanmıyor o gidemeyecek yolu yok kesinlikle hep yancak o azap çekecek
      Lan bi git!

      Sil
  5. daha islam dinini tanımadan bilmeden aklınızdaki bildiğiniz bilgiye dayanarak önyargıda bulunuyorsunuz kuran okursanız aklınızdakı bu çelişkilere cevap var siz bilmediğiniz bir şey için tartışıyorsunuz .ALLAH2'ın laneti ayetleri ve islamı inkar edenlerin üzerine olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeşim kuranı 3 kere okudum ve ateistim peki buna ne diyeceksin.Kuranı gerçekten anlayarak(!) okuduysan eğer ki(sırf daha fazla sevap almak için arapça okumadıysan eğerki) sen de ateist ya da deist olurdun.Çünkü kuranda çok fazla çelişki var ve üstte de yazdığı gibi adam öldürsen veya çocuk pornocusu bile olsan cehennemde belli bi süre kalıyosun ve sonra cennete terfii ettiriliyosun.Ancak inanmayıp da çok iyi insan olsan bile sonsuza kadar cehennemde yanıyorsun,işkence görüyorsun.Ha dersen ki öyle birisi olamaz,benim çok yakın arkadaşlarım var ki en yüce dindarlardan bile daha iyidir.Şimdi bu yazdıklarımı bir düşün derim ben ve kuranı da türkçe olarak oku bakalım neler yazıyomus içinde.

      Sil
    2. Bu yorumu yazana kadar, önyargısız öğrendiğin o çelişkisiz dinini sen anlataydın da öğreneydik.
      Tipik mümin zırvası.

      Sil
  6. siz daha islamı ve kuranı bilmeden bilmediğiniz şeyler için tartışıyorsunuz .aklınızdaki bu çelişkilere zaten kuran cavap veriyor .nihayetinde hakikatla yüzyüze gelinecek o zaman sizin için bir kurtuluş asla olmayacak .ALLAH'ın laneti kuranı ve islamı inkar edenlerin uzerıne olsun
    ( Şüphesiz bize kavuşacağını ummayan ve dünya hayatına razı olup onunla yetinerek tatmin olan kimseler ile âyetlerimizden gafil olanlar var ya işte onların kazanmakta oldukları günahlar yüzünden, varacakları yer ateştir. YUNUS 7-8. AYETİ )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anında tehdit et zaten. İslamın en sinir bozucu ve kendinden soğutucu kısımlarından biri de bu. Ne zaman kuranı okumaya kalkışsam içinde geçen tehditler yüzünden sinir olarak yarıda bıraktım. Tehditle iş gören mafya sanki. Neyse, bizim bunlara karnımız tok. Allah var veya yok, umurumuzda değil. Varsa da böyle zorba bi allaha kulluk yapacak değilim. Onurumla yanmayı tercih ederim. Tehditlerini istediği gibi savurabilir. Vız gelir tırıs gider. Kendi iğrenç cemaatiyle cennetinde eğlenmesine baksın. Haydi hayırlı traşlar.

      Sil
    2. :))) yahu anonimus... Kur'an tehdit edip durmuyorki insanı .. nasıl bakarsan,ne arasan onu bulursun orada .. bakışını değiştir.. ben sana bir şey söylesem... Kuranı tekrar oku.. ama şöyle bakarak oku.. '' Allah, ben buradayım diyor '' .. buna göre oku bakalım ne düşüneceksin... Kuran insana '' insan olmayı öğren '' diyor.. bir de şunu söylemek isterim.. eğer Onurumla yanmayı tercih ederim diyebiliyorsan, sen onurlu ve dürüst bir insansın ve islamın aradığı temel sende var.. müslüman olup da sapıtan, cehalet içinde yaşayan, aşağılık işler içinde olanlar da karşılığını bulacaklardır... herkes kendinden sorumludur...

      Sil
    3. 3 kutsal kitabida 2şer kez okudum.
      Temele inmek istemezdim ama bu tanrı, allah, zeus, horus, akpukuh bunlarin hepsi insanlarin yıllardır uydurdugu masallar. Her geçen yuzyıl bunların ne kadar saçma oldugunu anlayip yeni dinler cikariyoruz biz insanlar. Fakat artık gözümüzü açmaliyiz. ön yargilarimizdan kurtulup gerceklere odaklanmaliyiz. Hayatı kuran a göre değil kuran ı hayata göre yorumlarsak başarırız...

      Sil
    4. işin özü bana göre kısaca şudur...ister Kuranı okuyalım, ister okumamış olalım, dürüst,zeki,yardımsever, anlayışlı, kendini her daim insanlık erdemlerinde geliştiren, kendisine, çevresine, insanlığa faydalı elden geldiğince olabilen, başkalarını gıyaplarında yargılamayan, hayatla birlikte olgunlaşan, bilgi ve görgüsünü çevresiyle paylaşan, imkanları oldukça ihtiyacı olanlara maddi veya manevi imkan sunabilen, kısaca bu gibi hasletlere sahip olabilen bir insan olmayı başarabildiği oranda zaten O kişi başta insanlığın makbul saydığı, kabul ettiği, saygı ve sevgi duyduğu bir kişidir.. e bu kişiyi Allah sevmezde ne yapar ? .. şimdi bu insan ister inanıyorum desin, isterse ben ateistim desin, yeri mutlaka aydınlıktadır .. zaten hiç bir kul yoktur ki gerekli kök unsurdan yoksun olsun.. her şey bilgi dahilindedir ve genetiğinde şifreler yazılıdır .. Kuran onun, her insanın belleğinde kayıtlıdır.. şimdi Allah'ın bir çok dinimi var yani.. önce dinsiz,sonra museviliği icad etti, sonra hristiyanlığı buldu, en sonunda da islamiyeti mi keşfetti yani .. Allah'ın insanlara seçtiği tek bir şey vardı, en başından en sonuna kadar aynı şeyi istedi insanlardan.. insan olmalarını, erdem sahibi olmalarını, daha ileri gidersek KAMİL insan olmalarını... bunu son olarak Peygamberimiz vasıtasıyla adına İslam diyerek, insanlara iman edenler ( mümin ) diyerek ve noksansız bir şekilde en sevdiği kulundan ( peygamberimiz) Kuranı tamamlayarak insanlığa aydınlatıcı, bilmeyenlere yol gösterici kılavuz ibraz etti... bu Kuran zaten her insanın içinde genetik yazılı.. mesele bunu ortaya koyabilmek .. Kuranı okusan da olur okumasanda , sen İNSAN olduktan sonra.. insan olan kişi zaten kulluk görevini de yapıyor demektir.. tevrat olsun incil olsun insanlığı islama hazırlayan, peygamberi müjdeleyen vahiylerdir.. ama insanlar tarafından düzenlenmiş kitaplardır... son kitap Kuran, vahyin tam tekemmül etmiş son halidir.. eksik yoktur ve dili müthiştir.. biz insanlar değilmi ki adem ve havvadan çoğaldık .. DNA yapısı temelde aynı sistem üzerine değilmi veya, her insanın molekül yapısı benzer/aynı değilmi .. bir çok kez düşündüğümde ve bazı ufak deneyimler yaptığımda görüyorum ki toplumda aslında ORTAK BİR AKIL VAR.. olaylar hakkında bir çok kez benim düşündüğümü, diğer insanların da aynı şekilde düşündüğünü gördüm .. bu ortak akıl nasıl oluşuyor ? .. insanlar birbirleriyle konuşmadan , karar almadan nasıl aynı karara varabiliyor veya aynı değerlendirmeyi yapabiliyor ? .. dinler ortaya çıkmadan ilk çağlardan beri insanlarda bir tanrı inancı olması neden ? .. puta tapanlar dahi aslında içlerindeki tanrı,Allah inancını ortaya koyuyorlarda işin farkında değiller o zamanlar.. put yaptığı şey vasıtasıyla Allaha dua ediyor,yardım istiyor aslında .. ama zaten yaratılmış olan madde değilde Allah inancının ve bu inanç vasıtasıyla kendini,nefsini tanıması için, cehaletinden kurtulması için Allah peygamberleri vasıtasıyla insanlığı aydınlatıyor, akıllarını beyinlerini ruhlarını açıyor.. doğruyu öğretiyor.. kitap bize insanlıkta ilerlemenin yollarını açıyor.. enayi gibi hala taşa toprağa tapmayın, onlar fanidir, hayaldir, bu gün var yarın yoktur, siz ruhunuzu arıtın gerçeği görün, kendinizi nefsinizi tanıyın buradan gerçeğe ulaşın diyor... Kamil insan olun , pespaye işler peşinde koşacağınıza kendinize, çevrenize hayırlı olun diyor... işte bana göre böyle ..

      Sil
    5. ilk caglardan beri insanlarin tanri inanci olmasinin nedeni korku olabilir mi? dusunsene o caglarda yasiyosun ve yildirim,gokgurlemesi,deprem, volkan patlamasi,meteor carpmasi, meydana geliyor ve korku basliyor. yasadigin korku zamanla hayatina etki etmeye basliyor.zekanin gelismesiyle yasidigin bu korkularin sebebini merak ediyosun cezalandirildigini saniyosun dogal olan afetler tarafindan, bu afetler zamanla tanrisallasiyor,

      Sil
  7. peki ya allah varsa ve sen ona inanmadığın için söylediğin gibi cehenneme gidersen ve orda onca işkenceyi yaşarsan dahamı iyi olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. saçma bi argüman. son çare argümanı. argüman bile sayılmaz. korkudan ortaya çıkan bi argüman. korkmayın cehennemde çok fazla akıllı insan olucak buluruz bi çaresini. cennette çok fazla aptal cahil olucak orda olmak istemezsiniz.

      Sil
    2. Sonuçta inanmayacağını biliyordu tanrı gittiğinde hesaplaşırlar! Sana ne oluyor ? :p

      Sil
  8. Yorumlarınız gerçeği yansıtmıyo müminler üzgünüm. öldürün yakın yıkın tecavüz edin pedofiliye evet diyen bir dinin inananlarısınız yok demeyin kuranda yazıyo hangi sure bilemem ama yazdığını biliyorum. diğer dinlerden olanları öldürmeniz emrediliyo. yaşlı kadınlar ve çocuklarıda içeriyo bu emir. beğendiğiniz kadınları kendinize alın bu yerlerdeki diyo. hayır demiyo diyen bilgisizdir. diyo işte. cihad diye bi kavram var. ve bunların hepsi cennete gitmeniz için. uyanın artık binlerce yıl önce akıllı pezevenkler(peygamberler) yalanlarla halkı kaldırmış. komik durumdasınız en yakınından 1400 yıl geçmiş hala inanıyosunuz.

    YanıtlaSil
  9. NE SACMA SEYLERLE UĞRAŞIYOSUNUZ LA ZÜBÜKLER :)) KENDİNİZ DE İNANMIYOSUNUZ YAZDIKLARINIZA :))

    YanıtlaSil
  10. belkide bu dünya öbür tarafn cehennemidir

    YanıtlaSil