27 Kasım 2013 Çarşamba

İstanbul'un Karanlık Fethi

İSTANBUL’UN FETHİ/İŞGALİ


“İstanbul feth/işgal edildikten sonra II. Mehmet bir ferman yayınlıyor ve bu fermanda Constantinople’de yaşayan herkesin canına malına ve namusuna dokunulmayacak, bütün gayrimüslimler Osmanlı’nın koruması altında olacaktır” yalanı Türkiye’de resmi tarihte geçmektedir. İlginç olan, II. Mehmet İstanbul’u aldıktan sonra Constantinople’nin en büyük kilisesi Ayasofya’yı camiye çevirmesi Türkiye’de doğalmış gibi anlatılmaktadır. Hem başka bir dinin mabedini kendi dinin mabedine çevireceksin hem de II Mehmet’in hoşgörülü olduğunu söylemeyi sürdüreceksin. Yine Sana ait olmayan bir şehri alacaksın ve buna fetih diyeceksin, işgal demeyeceksin ama başkası aynı şehri 13 Kasım 1918 de almaya kalktığında buna işgal diyeceksin. Esasında işgal ile fetih aynı manayı ifade etmektedir. Sana ait olmayan bir şehri zorla ele geçirmeye alan açısından fetih, şehri kaybeden açısından işgaldir.

İstanbul’un fethi/işgali ile ilgili Halil İnalçık’ın “Tarihçilerin Kutbu” ve Erdoğan Aydın’ın “Fatih ve Fetih: Mitler ve Gerçekler” kitaplarında ayrıntılı bir bilgi verilmektedir. Constantinople, Osmanlı tarafından alındıktan sonra ki aşama için Erdoğan Aydın ne yazmış bakalım.

“Türkler şehirdeki pek çok Hıristiyan’ı kılıçtan geçirdiler. Yollar sanki yağmur yağmış gibiydi ve dereler kadar kan akıyordu. Gerek Hıristiyanların gerek Türklerin ölü vücutları Çanakkale denizine atıldılar. Bunlar kanallardaki havuzlar gibi suyun üstünde yüzüyorlardı (s.68)

Fetih sonrası talan meselesinde Aydın diğer yazarlardan aktarmalar yapmış:

“ … yataklarında uyuyan kadınlar karabasanlar yaşamışlardır. Elleri insan kanıyla boyanmış kılıçlı insanlar, rastlantı sonucunda bir araya gelmiş olan bu her ırk ve milletten oluşan kalabalık, vahşi hayvanlar gibi evlere girmişler, kadınları acımasızca sürükleyerek caddelere çıkarmışlar ve orada kendilerine her türlü kötülüğü yapmışlardır … Ve kiliselerin kirletilmesi, yağmalanması … böyle bir şey nasıl anlatılabilir ki? İkonaları ve kutsal emanetleri ve diğer eşyaları saygısızca yere fırlattılar … bazılarını ateşlere atarken, diğerlerini parçalayıp sokaklara saçtılar. Eski zamanın kutsal ölülerinin mezarları açıldı ve kemikleri parça parça edilip sokaklara atıldı. Kutsal kupaların kimi içmek için kullanıldı, kimi eritilip satıldı … ” (1)


“ … güneş doğalı çok olmamıştı ki, şehir Türkler tarafından ele geçiriliyor ve yağma başlıyor; mukavemet gösterenler öldürülüyor, ihtiyarlar ve cüzamlılarla hasta kimseler parça parça ediliyordu. Teslim olanları esir alıyorlardı.” (2)

“Küçükler ve çok yaşlılar para etmedikleri için orada öldürüldü. Erkekler iplerle bağlandılar, kadınlar ikişer üçer kişilik gruplar hâlinde birbirlerine saçlarından bağlandılar. Bizanslı görgü tanıkları, küçük kız ve oğlanların sunak masaları üstünde ırzlarına geçildiğini ve büyük kilisenin onların çığlıklarıyla çınladığını anlatırlar.(3)

Bunları hemen hemen aynı açıklıkla Osmanlı tarihçileri de yazmışlar:

“ … Şehrin içine girdiler. Yağma ve talan ettiler. Oğlanlarını, kızlarını ve mallarını alıp esir ettiler. Sultan Mehmet dahi evleri için yağma buyurdu. O sırada tutabilen tuttu. Müslümanlar şöyle mala gark oldular ki, İstanbul’un yapıldığı 2400 yıldan beri toplanan mal hep gazilere nasip oldu. Üç gün yağma ettiler. Üç günden sonra yağmayı yasakladılar.” (4) 
“Hisar fetholundu. İyi yağmalar ve doyumluklar oldu. Altın, gümüş ve mücevherler ve her türlü kumaşlar gelip pazara döküldü. Satmaya başladılar. Halkını esir ettiler. Tekfurunu öldürdüler. Güzel kızlarını gaziler bağırlarına bastılar.” (5)

Bu Konuda Emine Çankara’ın kitabında da İstanbul’un alındıktan sonra nasıl yağmaladığı anlatılmaktadır:

" O zaman Fatih'in yanında, meşhur Beylerbeyi Hamza Bey'in oğlu, Mahmut Paşa'nın katibi Tursun Bey. Tursun Bey Tarih-i Ebu'l-Feth'de gerçeği anlatıyor. İmparatorlar o zaman kırmızı çizme giyerlerdi. Ölüsünü çizmelerinden teşhis ediyor, getiriyorlar. Fatih fetihte saltanat rakibi Emir Süleyman oğlu Orhan'ı da yakalattı ve idam ettirdi. (...)  Orhan, Bayezid'in oğlu Süleyman Çelebi'nin oğlu. İstanbul'a sığınmış, sultanlık iddia ediyordu. Fatih'e karşı surlarda savaştı. Fatih'in ilk işlerinden biri imparatorun ölüsünü buldurmak ve Orhan'ı buldurup idam ettirmek.. Çelebi Mehmed'in soyundan gelenler saltanatın hakiki sahibidir, Fatih bu soydan gelir. Halbuki Orhan, Çelebi Mehmed'in kardeşi Süleyman Çelebi'nin oğludur."(6)

II. Mehmet’in İstanbul’u aldıktan sonra yağma yapmaması hem İslam hukukuna hem de tarihe aykırıdır. Şehir alındıktan sonra 3 gün yağmalanmıştır. O devirde savaşların nedenlerinden birisi de yağmaydı. Askerlerin savaşa gitme nedeni ganimet elde etmekti. Bu ganimetin içinde para, mal mülk olduğu kadar erkek ve kadın köle (cariye) elde etmek de vardır. Çünkü askerler bekârdır ve cariyeleri cinsel ihtiyaçları için kullanacaklardır ki biz buna günümüzde tecavüz diyoruz, köleleri ise esirciyan pazarlarında satarlardı. II. Mehmet (Fatih) kundaktaki on bir aylık kardeşi Ahmet’i boğdurmuştur, Hurifileri canlı canlı yaktırmıştır.



KAYNAKÇA:

1- Kritovulos, “İstanbul’un Fethi”, İstanbul, 1967, s. 72
2- Zorzi Dolfin, İstanbul’un Muhasarası ve Zaptı – Maalesef metinde bu kitabın künyesi yok
3-  Sndrew Wheatcroft, “Osmanlılar”, İstanbul: Altın Yayınları, 1996, s. 37
4- Oruç Beğ Tarihi, İstanbul: Tercüman Yayınları, s. 109
5- Aşık Paşaoğlu Tarihi, İstanbul: M.E.B. Yayınları, 1992, s. 119
6- Emine Çaykara, Tarihçilerin Kutbu, "Halil İnalcık Kitabı", Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Nehir Söyleşi 16, 2005, Sayfa 460-461.


^Yazı tarafıma ait değildir. Kimin derlediğini bilemediğimden izin almadan paylaşmak zorunda kaldım.^

58 yorum:

  1. Yalnız şöyle bir şey var Türk kültüründe eğer fethedilcek yer türk ordusuna karşı koyarsa fethedildikten sonra en önemli binalarından biri yıkılıp camiye çevirilir. Ne kadar doğru tartışır.Gecen okuldada böyle bir dialog geçti hocamız anlatmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir kültürün oluşu çok daha hoşgörüsüz bir şey değil midir?

      Sil
    2. DENİZ, bu islamla birlikte dayatılan birşey. eski türk kültüründe yok bunlar. kendi özümüzde yok, hiç şüphesiz Türklüğün başına gelmiş en büyük beladır islam

      Sil
    3. kusura bakmayın da ne hoşgörüsüzlüğü, fatihin yaptığı en mantıklı şeydi aysofyayı camiye çevirmek; iki, caminin içindeki aziz resimlerine zarar vermeyen adam mı bunları yapacak, dangalağın biri yazmış işte

      Sil
    4. türk kültürü değildir o deniz. türk islam kültürüdür ikisi farklı şeylerdir karıştırmayalım lütfen

      Sil
    5. o senin ecdadın

      Sil
    6. Osmanlıyı savunduğumdan değil ama o dönem için normal şeyler bence bunlar

      Sil
    7. islam bu dünyada en iyi nimettir insanlara
      bela dediğin islam asırlardır asırlardır bizi süper güç yaptı
      ALLAH hidayet eylesin

      Sil
    8. Allah affetsin seni!

      Sil
    9. 5 Ocak 2014 tarihli yazinin sahibine:
      Super guc derken? Nedir sizdeki bu super guc hirsi? Dunya'ya hukmetsek ne olacak? Gerici Osmanli Imp.lugu halkini sefalete ve cehalete terketmistir. Birinci dunya savasin'da bu cehalet kendisini gostermistir, Osmanli kari-kiz, para ve toprak pesinde kosarken Avrupali devletler kendini gelistirmis ve Osmanliyi keklemistirler. Madem din'e inaniyorsunuz, O zaman Tanriniza dua edin Ataturk varmis kaderinizde, sayet O olmasaydi siz bugun NAH overdiniz gerici imparatorlugunuzu. Sorun burada zaten, tarihi arastirmak, gerceklerle yuzlesmek ve okumak sizde yoktur. Bunlar olsa bugun o gerici, dinci ve Turkluge en buyuk zarari veren saltanat sistemini ovmezdiniz. Super gucmus. Gotunuze girsin o super guc.

      Sil
    10. lan sik kafalı.Türkler alırsa fetih olur,zalim alırsa işgal olur tabi.biz kimseyi sömürmek kanına girmek için fetih yapmadık.kimin namusuna zarar gelmiş kimin canına zarar gelmiş..kalk bir de batının işgallerine bak........katliam tecavüz ne ararsan var.........vicdan yok acıma merhamet yok......işte bu fetihlerin sebebi budur..bak bakalım haçlı seferlerine..........biz batıya sefer yapmasaydık da onlar gelip bizi yok mu etseydi...hem salaksın hem karektersiz hem de cahil...

      Sil
    11. art niyetli bir yazi... bunu yazanin titri nedir bilmiyorum, okumaya da deger gormuyorum..alin size yazi http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/2014/05/29/fatih-10-sene-daha-yasasaydi-hepimiz

      Sil
  2. söyle yalanı sikeyim inananı

    YanıtlaSil
  3. söyle yalanı sikeyim inananı, bunu anlatan kişi sanki ordaymış gibi kesin ve net bi şekilde anlatıyo bu kadar emin yazan birisi bence gerçeği değil içindeki nefreti dökmüş buraya , yaşlılar ve çocuklar para edilmediği için oracıkta öldürüldü yazıyo ama orda çocukların öldürülüceğine ihtimal vermem çünkü osmanlıda çok işte kullanılan bu çocuklar devlet yöneticisi bile oluyor türlü işlerde çalıştırılıyor , dediğim gibi yazı nefret kokuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kafamdan attığım bir şey yok, hepsi kitaplardan alıntı...tarihi yazılardan alıntı şeyler...

      Ayrıca önce "bunu yazan kişi sanki ordaymış" diyerek tarih bilimini aşağılıyorsun, ki tarihi asla kesin olarak bilemeyiz, ve sonra alternatif olmayan tarihi mutlak doğruymuş gibi gösteriyorsun...Kendinle çelişiyorsun

      Ayrıca devşirme sistemi ile her önüne geleni asker/öğrenci olarak da almıyorlardı.
      Üstelik istanbul fethi gibi bir fethin kansız, acısız ve nefretsiz geçmediğini iddia edemezsin, osmanlı tarihi nefret kokuyor, bu yazının nefret kokmasının sebebi budur

      Sil
    2. drumcoverleader kendi öz kardeşini boğduran adam başkasının çoluk çocuğunamı acıyacak geçin bu işleri kardeşim bize hep osmanlıyı kusursuz tanıttılar azıcık mantıklı düşünsen zaten savaşan bütün dünya ülkeleri günümüzde ve geçmişte yağmacılık yapmıştır savaşın amacı ölüm ve ganimettir ...

      Sil
    3. Zaten sizin inanmadığınız şeyler söylenince hemen küfüre başvurursunuz. Hepsi de yalandır zaten bu söylenenlerin siz inanmadığınız için. ''Kutsal'' sıfatı getirince koşulsuz inanılan kitapta var, araştırmalara dayalı yazılmış ve bu kitapta yazılanlara inanan insanlar da var. Ama işte kutsal olmadığı için, inanmak istemediğiniz için sallayın gitsin. Sen ne kadar araştırdın da burada bunları söylüyorsun. Ben öyle olduğunu düşünmüyorum demekle olmuyor, okuyacaksın, kanıtlayacaksın bunları yazarken. Mantık çerçevesinde düşünmeni beklemiyorum ama o dönemin koşullarını göz önünde bulundurabilirsiniz ya da bunu düşünebilirsiniz diye düşünüyorum. O dönemde neler olduğunu sen de bilemeyeceğine göre, aksini sen ispat edemediğin sürece, araştırma yapan bu insanların söylediği daha gerçekçi oluyor haliyle.

      Sil
    4. Admin: tarihi asla kesin olarak bilemeyiz diyosun ama kesin olmayan bi bilgiyi paylaşarak insanları yanlış yönlendiriyorsun. Ya tam tersi ise ??

      Sil
    5. Ayrıca böyle bir blog sitesinde, ateistlik hakkındaki önerileriniz sanki ; ateizm'in şartları gibi birşey olmuş ki buda kendinizle çelişiyor

      Sil
  4. Bu kitapların doğruluğundan emin misiniz ben bi tarih hocama sorayım olmadı

    YanıtlaSil
  5. fatih sultan mehmet han hazretleridünyanın en önemli savşını kazandı, istanbulu bu şanı yüce millete kazandırdı, bu büyük başarıda olağanüstü taktiklerle bizans surlarına girdi ve hııııaaaaaa... diye devam eden klasik destansı fatih anlatıları sadece boş bir beyinin ürünüdür. istanbulun fethi denilen olayın nedenlerine bakıldığında eğerki gerçekten doğru iddialarsa bizansın osamnlıya çeşitli savaş oluşturacak sürtüşmeleri olmuş, böyle bir durumda oluşmuş bir savaş belki mantıklı karşılanabilir, ancak belki kelimesinden ziyade ortada bir savaş vardır, savaşa olgusal değil olaysal bakmak gerekmektedir. savaş denilen şey kazanılması kaybedilmesi gereken birşeymiş gibi değil insanların vahşice katledildiği ve anlaşıması mümkün olmayan acılar içinde ölmesi anlamına gelen bir algıyla düşünülmelidir. böyle bir acının olduğu savaş olgusunun fatih şunu yaptı şöyle girdi şurdan şöyle çıkardı, sonra şunu dedi, sonra bunu yaptı gibi olayın hala ne olduğunun farkında olmayan ve kavramsal dünyasında destanlaşan tiplerin öcelikli anlaması gereken konu acıdır, insandır, gereksizlik üzere yaşanmış vahşettir, cehaletin ürünü olan ve üzülerek anılması gerken kazanılan kaybedilen olarak değil sadece yitirilen bir insanlığın olduğu tarihteki bir leke olarak görülmesi gerektiğidir.
    bu tarz savaşların kazanıldığına sevinmek kaybedildiğine üzülmek yerine böyle bir olayın olmuş olmasından duyulan utancın insanlara aktarılması gerekir

    doğal olarak bu paylaşımınızda anlattıklarınızın zaten doğru olmadığı belli gibi ama önemli olan bu değil, önemli olan anlattığım gibi olayın kendisinin varlığı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. islamı yaymak
      asıl amaç da her zaman buydu zaten siz inkar etseniz de etmeseniz de

      Sil
    2. İslamiyeti kabul etmeyen herkes ölmeli o zaman. Bu kadar basit yani? O zaman bu, anlatılanları doğrulamıyor mu?

      Sil
  6. Alfa, Fatih'i en çok senin savunman gerekmez mi? En azından "kardeş katli" konusunda. Her ne kadar insan dünyasına uygulandığında facialar ve dramlar doğursa da bu apaçık doğal seçilimdir. Fatih devletin bekası için en güçlü olandır ve diğerlerini katletmiştir. Hadi şimdi bunun için " güçlünün zayıfı yediği " dünya değildir de...

    Bunun ötesinde bakış açın çok zayıf ve kıt. Fatih Sultan İstanbul'u almasaydı bugün Amerika diye bir yer olmayacaktı. Amerika yerlilerinin katlini de Fatih'e yıkabilir miyiz? Sonuçta batılıların yeni ticaret yolları aramasına sebep olan şey Fatih'tir. Bir de siz bu ganimet, yağma, talan olayına fazla takılıyorsunuz. Dünyadaki hangi işgalci canlı grubu bulunduğu ortamı zaptetmeye değiştirmeye çalışmaz ki? İstanbulda yerebatan sarnıcındaki sütunlardan birisinin altında tepetaklak edilmiş bir Medusa heykeli başı vardır. Hristiyanlığın kılıcı Constantin o kadar nefret etmiştir ki pagan tanrılarından tanrıçalarından.

    Aslen kimsenin değildir bu gezegen ve kendisine ateist diyen sizin gibi kısır bakış açılı yobazlardan gına geldi artık. Şeriat isteyenle devrim isteyen arasında bir fark olduğunu mu sanıyorsun? Bu boktan gezegendeki her şey güç savaşı üzerine ve bu kirli pastanın üzerine serpilmiş birazcık sevgi. Gerisi? Tarih olmuş ve bitmiştir. Hepsi de olmalıydı ve gerekliydi. Pagan dinlerinden semavi dinlere kadar, Fatihten Atatürk'e ve Hitler'e kadar hepsi gerekliydi. Bu parçalardan birisi dahi yerinden çıkarılırsa içinde bulunduğumuz zaman da çöker. Geçmişin seceresini s.keyim. Sen bugünü,anı ve bağlantıdaki geleceği şekillendirmeye bak. Sizin gibi ateistlerin o yobazlardan hiçbir farkı yok. Sende dindarsın onlar da. Hadi ben kaçtım!

    YanıtlaSil
  7. Yüzlerce kadını olan ve Kardeşlerini hatta oğullarını bile hiç acımadan öldürtebilen Padişahların Yağmacılık veya katliam yaptıklarına inanmak neden bukadar zor oluyor. Kabullenmek bukadar mı zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. milleti için canı pahasına savaşan kendi kardeşinden vazgeçen o padişahlardan mı bahsediyorsun ALLAH onlardan razı olsun !!!!

      Sil
    2. filmlere inanıp yorum yapacağına haremlerde bayanların eğitim gördüğünü öğrenseydin keşke

      Sil
    3. Ha, eğitim mi görüyormuş? O halde köleleştirip tecavüz etmek tabii ki meşrudur demi anon efendi. Bakınız, efendi diyorum, zira kadın olsan ne boktan bir dünyada yaşadığını fark ederdin. Herkesin annesi var fakat kimse de yerine koyup düşünemiyor. Ananı eğittiler diye padişaha fahişe etseler yine tamam diyor muyuz? Hayır demiyoruz. Ben de senin anan için bunu meşru görmüyorum, sen de görmüyorsun, bunu okuyan kimse görmüyor. Aynı şekilde hiçbir insanın bir başkasının "himayesi", veya "iktidarı" altında olmasını meşru görmüyoruz. İnsan olunuz efendiler, kul köle değil.
      - satirelith

      Sil
  8. kan dökülmeyen bir tane fetih, işgal ya da devrim var mı ya? ki 600 sene öncesinden bahsediyoruz.. mesela türklerin islamiyeti kabul edişi de kılıçlarladır elbet, fakat tarih kitaplarında çok masumane anlatılır. sanki türkler açtı okudu kuranı, çok mantıklı geldi de öyle kabul etti gibi.
    tabi biz yıllardır kendimizi ve geçmişimizi övgü dolu satırlarla okumaya ve öğrenmeye alışkın olduğumuz için, ki osmanlı denildiğinde esas duruşa geçen insanlar var, şimdi öğrenilenlerin dışına çıkıp toplum olarak geçmişteki cesetlerle yüz yüze gelmeyi kabullenemiyoruz. fakat bu konuda yalnız değiliz. bütün insanlık tarihi utanç verici katliamlarla doludur:

    YanıtlaSil
  9. Fatih istanbulu almasıydı amerika olmazmış ahhhahhaskürt lan insanlar o zamanlar avrupadan kurtulmaya çalışıyorlardı kendilerini nereye atarlarsa artık çünkü o zamanlar veba tifo vb. Salgın hastalıklar insanların soyunu kırıyordu yani amerikanın keşfi öyle sandığın gibi egzotik değil :/

    YanıtlaSil
  10. Sana ait olmayan bir sehri alma denerek osmanliyi kotulemek.mantiksiz istanbulun fethinin nedenlerine bakarsak artik istanbulun alinmasi zorunlu hale gelmistir gunumuz sartlarriyla bakamayiz sen karsi tarafi bitirmessen karşisi seni bitirir hristiyanlarinda masum oldugu soylenemez

    YanıtlaSil
  11. eğer bu FETİH karanlık bir işgal olsaydı efendimizin hadisine niye nail olmak istesinnnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen çok yanlış gelmişsin :D

      Sil
  12. Kaynak kitaplardan yapılan alıntıların doğru olduğu ne malum? Yazıda tartışmasız doğru olarak kabul edilmiş. "İstanbul'un Karanlık Fethi" ismi de manidar olmuş, tarih boyunca savaşan sadece Osmanlı mıymış? Roma İmparatorluğu'nun yaptıklarının yanında İstanbul'un "Fethi" bademcik ameliyatı olarak kalır.

    YanıtlaSil
  13. Ne dinsiz türküm ne soysuz Müslüman
    İkisinde de rabbime sığınırım El aman
    Müslümanım türküm Kur'an'ımdır tek rehber
    Kalbimde iman , dilimde tekbir ALLAH-U EKBER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yav he oglum he. islama gecmeden acimizdan oluyorduk he? cok gucsuz bir toplumduk he? bi siktirin gidin ya, su islam sacmaligindan kurtuldugumuz gun, Turklerin yeniden ergenekon'dan cikmis gibi birsey olacak.

      Sil
  14. Herşey filmlerde gördünüz çarpıtılan tarih kendi geçmişiniz değildir
    Biz ki islam sancağı altında 3 kıtaya hakim olan Osmanlının torunuyuz

    YanıtlaSil
  15. NESL-İ HAREKET

    YanıtlaSil
  16. ikonalar kiliselerin tahribi vs. konularına cevaben sizi kendi yazınızı okumanızı tavsiye ediyorum.

    http://alfa-sorgulama.blogspot.com/2013/04/inanca-sayg-uzerine.html

    YanıtlaSil
  17. Velhasıl kelam, insan denen mahluk yeryüzüne bela. Varlığı sıfırlanmalı. Yaşasın hayvanlar!

    YanıtlaSil
  18. O zamanın şartlarına göre normal. Bütün dünya medeniyetleri huri melekti de bir Osmanlı mı şeytandı?

    YanıtlaSil
  19. Osmanlı malesef bize derslerde anlatılan hoşgorülü bir devlet olmadı hiçbir zaman. İstanbulun fethi de bunun örneklerinden bir tanesi.

    YanıtlaSil
  20. Şehzade mustafa'nın boğdurulmasını dahi dizilerden öğrenen bir kitleye yıllardır ballandıra ballandıra yükselme dönemini anlatıyoruz. Fatih'in ne büyük kumandan olduğunu, kanuni'nin nasıl adaletli olduğunu, Selim'in nasıl cevval olduğunu falan. Kimse kadın kovalarken hamamda ölen padişaha "dedem" "ceddim" demiyor. O kadar güce tapan bir milletiz ki gerçekleri duymak hep canımızı yakıyor! adam neredeyse kundaktaki kardeşini boğdurmuş bizansın çoluğuna çocuğuna mı acıyacak! Bırakın bu romantizmi! Osmanlı dahil tüm islam toplulukları yağmacı topluluklardır, gelirler savaşta toplanan ganimetlere bağlıdır. Sırf bu barbarlıkları yüzünden sanatın hiçbir dalı gelişmemiştir. Bilimsellikte hep batının gerisinde kalınmıştır. Adamlar istanbulda olan yangını bile rasathane açılmasına bağlayacak kadar hurafelerle yaşayan bir kitleyi oluşturuyor. Bu kafadaki adam milletin ırzına da geçer, evini yurdunu da talan eder, kendine ait olmayan ibadethaneyi de değiştirir. Gayet normal. Normal olmayan şey, bugün müze haline getirilmiş Ayasofya'nın ibadete açılması için kıçını yırtan sünni-islam fetişistleri. Neymiş taa ne zamandır camiymiş! Be hey dürzü ona bakarsan bin yıl boyunca kiliselik yapmış orası! Götün yiyorsa kilise yapsana!

    YanıtlaSil
  21. bu yazıyı orosbu çocuğu, dediğim gibi orosbu çocuğusun ne baban belli ne ecdadın ne de dinin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakin eger ispat edecekseniz edin. Yoksa susun. Iddia'yi yapan kisi ispatlamakla mukelleftir. Kan dokulmedi filan, en hafif tabiriyle, salakmisiniz siz? Onlarda buyrun gelin ne istiyorsaniz alin, topraklarimiz, altinlarimiz vs. dediler degilmi? Hemencik teslim olmuslarmis mis mis. Gecin bunlari gecin, gerceklerle yuzlesin, Fatih Sultan Mehmet 21 yasindaki fantezilerle girismistir islami yaymak adina. Gerisi lafi guzal.

      Sil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Anonymous romalıların suçluları aslanlara parçalattığı tarihi yerler hala ayakta. neyin tartışmasını yapıyorsun. Türkler Peygamberimizin övdüğü bir ırktır.

    YanıtlaSil
  24. lan sik kafalı.Türkler alırsa fetih olur,zalim alırsa işgal olur tabi.biz kimseyi sömürmek kanına girmek için fetih yapmadık.kimin namusuna zarar gelmiş kimin canına zarar gelmiş..kalk bir de batının işgallerine bak........katliam tecavüz ne ararsan var.........vicdan yok acıma merhamet yok......işte bu fetihlerin sebebi budur..bak bakalım haçlı seferlerine..........biz batıya sefer yapmasaydık da onlar gelip bizi yok mu etseydi...hem salaksın hem karektersiz hem de cahil...anana sövsem anana yazık aptal

    YanıtlaSil
  25. Peki bu yazanlar olduysa Rumlar neden 400 yıl İstanbulda yaşamayı seçtiler?Hatta sonradan isyan çıkardılar adamlar.

    YanıtlaSil
  26. Arkadaşlar fethedilen kâfir toprağında en büyük kilise veya havra camii'ye çevrilir. Bu adettir. Tartışmaya girmeden önce şuna dikkat etmek gerek: yazıyı yazanı cidddiye almalı mıyım ? Halil İnalçık diye birisi yoktur. Rahmetli hocanın soyadı İnalcık'tır. Ayrıca o kitap da hocayla yapılan bir söyleşi kitabıdır, hoca yazmamıştır. Metinde de kitap şahit gösterilmiş ama örnek verilmemiş. Çanakkale denizini de yazıyı yazan kişi keşfetmiş sanırım. Çünkü öyle bir deniz de yok. Haydi deniz derken boğazdan kastediyor olsun. Şehir alındıktan sonra neden cesetleri oraya taşıyıp atsınlar ? Paylaşan kişi yazanı tanımıyormuş ancak bu saçmalıkları okuyup da nasıl paylaştığı merakımı cezbetti. Biraz gerçekçi olalım. Atalarımız hiçbir sura gül ile saldırmadı, gülle ile saldırdı. Şehrin ferman çıkana kadar yağmalanması çok doğal ve hukukidir. Şehir teslim olmaz ve düşerse kazanan tarafın yağma hakkı savaş hukukunun normal bir durumudur.

    YanıtlaSil
  27. Arkadaşlar fethedilen kâfir toprağında en büyük kilise veya havra camii'ye çevrilir. Bu adettir. Tartışmaya girmeden önce şuna dikkat etmek gerek: yazıyı yazanı cidddiye almalı mıyım ? Halil İnalçık diye birisi yoktur. Rahmetli hocanın soyadı İnalcık'tır. Ayrıca o kitap da hocayla yapılan bir söyleşi kitabıdır, hoca yazmamıştır. Metinde de kitap şahit gösterilmiş ama örnek verilmemiş. Çanakkale denizini de yazıyı yazan kişi keşfetmiş sanırım. Çünkü öyle bir deniz de yok. Haydi deniz derken boğazdan kastediyor olsun. Şehir alındıktan sonra neden cesetleri oraya taşıyıp atsınlar ? Paylaşan kişi yazanı tanımıyormuş ancak bu saçmalıkları okuyup da nasıl paylaştığı merakımı cezbetti. Biraz gerçekçi olalım. Atalarımız hiçbir sura gül ile saldırmadı, gülle ile saldırdı. Şehrin ferman çıkana kadar yağmalanması çok doğal ve hukukidir. Şehir teslim olmaz ve düşerse kazanan tarafın yağma hakkı savaş hukukunun normal bir durumudur.

    YanıtlaSil
  28. 14t3 de madem işgal etmişiz atatürkü ne diye kahraman ilan edersiniz kani bozuk cigersiz sikikler! İşgali pekiştirdiği için mi ? Hangi ermeni ya da yahudi tohumusun sen bana onu soyle! Açın sizin gibi ermeni tohumunun biri yazmamışsa soyle bir tarih hic bir devletin kaynaginda bulamazsiniz!

    YanıtlaSil
  29. ulan sikik senin baska isin mi yok yalan yalnis seyleri paylasip kiskirtiyorsun insanlari tarih bilimini assagiliyor musuz provake etme insanlari kafami bozma

    YanıtlaSil
  30. Hangi hain köpek yazdı bu yazıyı,yok fetih değil işgalmiş,ulan denyo senin o kaz kafalı beynini bizanslılar işgal etmiş anlaşılan.senin gibi hain puştları Türkiyede neden beslerlerki.tutupta kazığa çakmak varken

    YanıtlaSil
  31. Dönemin şartlarını yaşam tarzını ddünya görüşünü gözönüne aalmadan yapılan hhiç bir eeleştiri eleştiri D değildir önyargılı kindar yyorumlardır. Bu dda bböyle bbir yyazı olmuş nmalesef

    YanıtlaSil