9 Kasım 2013 Cumartesi

Genel Sorular - 3


> Kuranda çoğu kez "Düşünmediniz mi?" "Akletmiyor musunuz?" gibi sözler geçer. Bu islamın akıl dini olduğunu göstermez mi?

İslam mantık dinidir çünkü Kuranda islam mantık dinidir anlamı çıkıyor. Burdaki kısır döngüyü herkes kolayca fark edecektir. Kuranda "Aklınızı Kullanın" "İslam mantık dinidir" "Sizler düşünmüyor musunuz?" "Kuran en doğru kitaptır" gibi ifadeler aklını ve mantığını çalıştıran insanın müslüman olacağı anlamına mı gelir?

Örneklerle açıklamak daha iyi olacağından size bir kaç örnek vermek istiyorum:

"Bu yenilik, bugünkü siyasi partilerin zaaflarını ve miskin ruhlarını ortadan kaldırmak üze
re hedefler göstermekte ne kadar haklı olduğumuzu meydana çıkarıyordu. (Kavgam: Bölüm 12 s.159)"

Hitler Kavgam adlı eserinde kendisinin haklı olduğunu yazıyor bu sebeple Hitler haksızdır demek kesinlikle yanlıştır. Kavgam adlı kitapta bile haklı olduğu yazıyorken nasıl Hitler haksızdı diyebiliyorsunuz?

Ayrıca bir çok filmde tamamen senaryoya bağlı olmasına rağmen "Bu olaylar gerçekten yaşanmıştır" diye filmin başında not geçer. Filmi izlediğiniz zaman ise kurmaca olduğu barizdir. Fakat filmin başında "Bu olaylar gerçekten yaşanmıştır" demesine rağmen siz nasıl bunu inkar edersiniz.(Bahsettiğim konuya en iyi örnek "Mezar Buluşmaları" adlı film olacaktır. O filmi izlerseniz ne demek istediğimi daha kolay anlayacaksınız.)

Hitler'in haklı olup olmamasını onun kendi eserinde "Ben haklıyım" demesiyle anlayamazsınız. Bunu yaptıklarını sorgulayarak anlayabilirsiniz. Filmin kurmaca olup olmadığını "Bu olaylar gerçektir" demesiyle değil filmin içeriği ve olabilirliği ile anlayabilirsiniz. Aynı şekilde "islam mantık dinidir" "aklınızı kullanın" gibi ayetleri göstererek islamın mantık dini olduğu kanıtlanmış olmaz. Bunu anlamak için kuranda mantıkla çelişen ayetler var mıdır yok mudur ona bakmak gerekir.

*Nuh 950 yıl yaşamıştır
*Musa denizi ikiye yarmıştır
*Ay ikiye yarılmıştır ve hira mağrasının önüne ve arkasına düşmüştür
*Adem topraktan yaratılmıştır

ve daha bir sürü mantık dışı olay yaşanmıştır. Bu ve buna benzer bir sürü mantık dışı olay/ayet varken islam mantık dinidir demek kesinlikle yanlış olacaktır.

> Madem Allah yok kanıtlasana olmadığını...

Şöyle bir durum var ki bir kavramı/durumu ileri süren olduğunu kanıtlamalıdır.Kanıt sunulmadan ileri sürülen bir fikri çürütmek için kanıta ihtiyaç yoktur.

Örneğin ben de bunu diyorum: gökyüzünde İsalyeh adlı varlıklar dolaşıyor ama kimseye gözükmüyorlar. Onlar işeyince yağmur oluyor. Sadece İsalyehlerin testisleri gözüküyor ve bulutlar da onların testisleri. Onlar nefes alınca buharlaşma olayı oluyor. İsalyehler sinirlenince ısınıyorlar, dünya da bu şekilde ısınıyor. Ben size yağmurlarla buharlaşmayla kanıtladım İsalyehlerin varlığını. O halde İsalyehler var. Kanıtlasana olmadığını...

Din ve tanrı olayları, mucizeler de bundan farksız. İsalyehler de Tanrı da mantık ve bilime ters.
İkisinin de manıtıken saçma olduğu bariz.. Peki neden tanrıya inanıyorsun da İsalyehlere inanmıyorsun ? İkisinin de kanıtı yok sonuçta... 

Anlayacağınız, eğer bir durumu ileri sürüyorsanız kanıtlama yükümlülüğü sizdedir. Ricky Gervais'in dediği gibi:


"Neden tanrıya inanmıyorsun? "Hayır, hayır, hayır, sen neden tanrıya inanıyorsun?". Kesinlikle kanıtın yükü inananların üzerinde. Her şeyi sen başlattın. Eğer sana gelip " Neden uçabildiğime inanmıyorsun?" deseydim , " Neden inanayım? " derdin. "Çünkü bu inanç meselesi" diye cevaplardım. Sonra da derdim ki "Uçamadığımı kanıtla , kanıtla hadi uçamadığımı, gördün mü kanıtlayamadın , değil mi? ". Muhtemelen oradan ayrılıp, güvenliği arardın yada beni pencereden dışarı atardın ve " Hadi uç o zaman gerizekalı! " derdin. "

Ayrıca tanrının sıfatlarını ele alarak tanrıyı yanlışlamak mümkündür de.
Bkz. Felsefe ve Tanrının Yokluğu:

> Tarihte bir sürü mucize yaşanmıştır. Hz. Musa denizi yarmıştır, Hz. İsa babasız doğmuştur. Tüm bu mucizeler tanrıyı kanıtlamaz mı?

Öyle bir iddiadır ki bu; sanki denizin yarıldığı tüm bulgularla doğrulanmıştır da, sanki bakire birinden doğan tarihi kişiliği herkes doğru kabul etmiş de bunları açıklamak kalmış... Tüm bu mucizeleri kimler kanıtladı ki bizler yanlışlığını göstermeye çalışalım?

Allahın varlığına dair kanıt olarak mucizelerin gösterilmesi ne kadar mantıklı bir olaydır ki? Hangi dinin kendince mucizeleri yok? Mucizeler sadece insanları bir dinde tutmak adına söylenmiş yalanlardır. Mesela düşünün geçmiş dinleri; insanların ilgisini çekmek için sayısız mucize anlatıyorlardı. Bunda periler devler ejderhalar anlatılırdı. Şimdi biliyoruz ki ne dev var ne peri. Bugün insanların hayretle baktığı mucizeler de gelecekte mitolojiye dönecek bilesiniz.

Sayın müslüman! Nuh mucizesine inanıp allahın varlığını kanıtlamaya çalışıyorsun ya... Purana ve Vedaların Mucizelerine inanıp neden hindu olmuyorsun? Haedong Kosung-Jon mucizelerine inanıp neden budist olmuyorsun? İsa nın ölüleri dirilttiğine inanıp neden hristiyan olmuyorsun? Ergenekon mucizesine (artık efsane) inanıp neden şamanist olmuyorsun? Defne ve Apollo mucizesine (artık efsane) inanıp neden Zeusa tapmıyorsun?

Onlarca din arasında neden sadece islamın mucizelerine inanıyorsun?
Geçmiş dinlerin de mucizelerine bakıp neden saçma buluyorsun?
Bu liste uzatılabilir...
Ama mantık mucizelerde uzatılamaz...

Mucize olduğu iddia edilen tüm bu "masallar" zamanında insanalr tarafından belirli sebeplerle "uydurulmuş" hikayelerdir. Kimisi ahlaki kuralları göstermek için uydurulmuştur kimisi de dinin yüceliğine insanları bağlamak için... Tüm bu mucizelerin (!) tek ortak noktası, kanıtlanmamış oluşudur.



22 yorum:

  1. İnsan en zayıf ve korkak yaratıktır, bu nedenle çağlar boyu sığınacak ve zavallılaşacak bir şeyler hep bulmuştur, ateşe tapmış ve fakat üzerine işeyince söndüğünü görmüş, vazgeçmiş, çişinin ulaşamayacağı şey'ler aramış ve yaratmış. Yani, esas yaratıcı bizzat insanın kendisi olmuştur. Ancak, kitaplar ciddi incelenmesi gereken şey'lerdir. Çünkü bu kadar elastik deyimlerin, cahil cüheyla insanlar tarafından kaleme alınması pek mümkün görülmemektedir, hemde eski çağlarda,,,, ''Biz sizi cennet'den kovduk...'' !!! Nereden?? ''Siz hata yaptınız!!! '' Niye hata yaptırdın??...... Uzar gider. Filozof; ''Bu gökyüzü, milyarlarca ışık saçan yıldız, cennetden kovulan ve ensest ilişkiyle üreyen insanlara MANZARA olsun diyemi yaratıldı???'' diye sorar... Yada, uzak ve cennet benzeri bir yıldızda farklı motifte canlılar vardı ve onlar hatalı bir DENEYmi yaptı; Biraz; BENCİL, İHTİRASLI, ACIMASIZ v.b. bilinen insanın özelliklerini taşıyan genetizmi oluşturarak değişik bir yaratığın oluşmasını mı sağladı ve yaptığına pişman mı oldu? Oluşturduğu yaratığı yok etmek varoluşuna aykırı olması nedeniyle, çook uzak ve yakıcı güneşe yakın bir gezergene AZAD ederek kurtulmayımı denedi??? Her yüzyılda bir kontrol amacıyla geldiğinde hayal kırıklığı ve hüznü dahada arttımı? Ve onlara, ''ADAM'' olmaları için bir takım telkinlerdemi bulundu? Bu telkinler, sakın GRANDBOOK olmasın, hani tüm kutsal kitapların alıntı yaptığı kaynak eser derler ya!! Belkide, mağara-kaya-ağaç'lara kazınmış resimli ayetlerdir?? Yani ve sonuç; CENNET misali biryerlerden KOVULMUŞ OLMAMIZ gerçek olabilir, Ve tüm kutsal kitaplara şimdilik, en azından inanmamız doğru olabilir. NOT; sadece bunu yorumlayan ve dönemlerinin akıllı insanlarının kendi menfaat ve beklentilerine yönelik eklemeleri MUAFTIR....

    YanıtlaSil
  2. Yazinizdaki temel arguman bu: "Kanıt sunulmadan ileri sürülen bir fikri çürütmek için kanıta ihtiyaç yoktur."

    Temel olarak dusunceniz Positivist bir yaklasimi olarak da ozetlenebilir ki, bilimin gelismesinin onundeki en buyuk engel oldugu icin Positivism uzunca bir suredir terkedilmis bir felsefe.

    Guncel bir ornek verelim, Higgs bozonu fikri Standard modeli aciklamak icin ortaya atilmis ve kanita dayanmayan bir fenomendi ve cok uzunca bir sure de Standard modelin icinde kabul edildi ve nihayetinde de yapilan deneylerle varligi kanitlandi. Ancak ne var ki bu deney sonucunda Higgs bozonunun olmadigi, baska parcaciklarin oldugu ve Standard modeli o sekilde de tamamlayabilecegimiz ortaya cikabilirdi. Yani gunun sonunda bir deney var oldugu iddia edilen birseyin olmadigini da kanitlamak icin kullanilabilir.

    Dolayisiyla kanit sunulmadan ortaya atilan bir fikir curuktur fikri cok da saglam bir fikir degil.

    Saygilarimla,

    Ahmet Curuk






    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yazının temel savı diye bir şeyden söz edmeyiz çünkü bir çok farklı konuda yazılmış yazıda "temel görüş budur " diyemeyiz.

      Ardından yazıda bahsetmeye çalıştığım şey "Bir kişi herhangi bir şeyi iddia ediyorsa varlığını kanıtlamalıdır. Ortaya bir iddia atıp 'Olmadığını kanıtlayamıyorsun o halde var' argümanını eleştirdim ve bunun bir mantık hatası olduğunu savundum.

      Eleştirinizde "Saman Adam Mantık Hatası"na düştüğünüzü de gördüm. Benim iddiamı eleştirmek yerine ; "Yazıdaki konu pozitivizmde bahsi geçer. Pozitivizm yanlıştır. Dolayısıyla yazı hatalıdır" gibi mantık hatasına düşmüşsünüz ve işin kötüsü eleştirinizin tümü bu yönde

      Sil
    2. ALLAH YOKSA BİZ NASIL VARIZ ALFA XD

      Sil
    3. Tanrının olmadığı fikrini öne sürerek bu yazıyı/yazıları yazmışsınız. ''Bir kavramı/durumu ileri süren olduğunu kanıtlamalıdır.'' Peki siz kanıtlayabilir misiniz yokluğunu? Tanrıya ihtiyaç yok diye cümlelerle değil çünkü bunun antisi de vardır, ihtiyaç yok madde zaten enerjidir; enerjinin oluşumu için hiçbir şeye gerek yoktur dersiniz ama bunun antisi olduğunu da unutmamak lazımdır. Şu anki fiziğe göre saçma diyorsunuz ama Newton zamanındaki fiziği kullanmıyoruz şu an biliyorsunuz. Yani Newton zamanında da insanlar bu fizik kesindir değişmez dediler ama şu an kuantum fiziği aşamasındayız. Madde ışınlama da başarıldı ışık hızı da geçildi bazı deneylerde. Bunlar içinde kuantum fiziğine de aykırı olaylar var. Demek istediğim şu ki kimse kesin konuşmamalıdır elindeki o an için olan kanıtlar değişebilir ileride. A dediğiniz B çıkabilir. Tanrı vardır ya da yoktur amacım bu argüman hakkında konuşmak değil amacım bilginin değişebilir, gelişebilir olduğunu anlatmaktı.

      Sil
  3. hep sorular sorular sorular bir cevap verde görelim alfa bey 2 saattir yorumlarına bakıyorum cevaplarının tamamı sorulardan oluşuyor bana belgeyle gel sorularla değil bir paragraf yazıyorsun o bile soru anlamı taşıyor kusurabakma ama sen bu görüşlerin doğruluğunu neye dayandırıyorsun anlayamıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana mantığımı anlatayım:
      Önce karşı tarafın tezini sunarım
      Daha sonra bu tezin tek başına bir şey ifade etmeyeceğini göstermek için sorularla cevap veririm.
      Sorularla verilen cevaplar karşıdakinin empati kurmasına yarar ve bundan sonra artık argümanın yanlışlığını ortaya koyarım.

      Dikkat edersen neredeyse her soruda bu yöntemi izliyorum

      Sil
  4. Kısaca ve öz şekilde ; Bilim, 'evrende dünya benzeri yaşam olabilecek milyonlarca gezegen olabilir diyor. Dünya şans eseri oluşmuştur yaşam şans eseri oluşmuştur diyor. İnançlı insanın bunu kafasında canlandırması zor biliyorum ama bir kaç belgesel izleseler dünyanın oluşumuyla ilgili kafalarına yatacaktır.
    Bir de benim kendi düşüncem ; Dünyada yaşam oluştuktan sonra belki meteor yağmurları belki volkanik patlamalar vs sonucu tüm yaşam yok oldu ve dünya sıfırlandı, sonra milyonlarca yıl daha geçti tekrar yaşamın oluşması için. bir kez değil bir kaç kez olmuş olabilir bu. İnsan şekline benzeyen fosiller bulunuyor, belki bunlar o zamanki şartlara göre adaptasyona uğradı daha sonra nesillerin şeklinin farklı oluşu bu yuzden. Falan filan. Ya ben kime laf anlatıyorum birazcık beyni olan insan bu saçma sapan dinlere zaten inanmıyordur :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en çok da neye takılıyorum biliyor musun?? Böyle nankörlere bile beyin veriyor ya Rabbim ne kadar büyük..Gerçi kullanamadıktan sonra bir işe yaramıyor tabi..Şuan bir sınavda olduğun için sana bunları yazacak güç veriyor..Fakat ne olacak biliyor musun? Bir gün mutlaka onun varlığından emin olacaksın..işte o gün keşke ellerim kırılsaymış da seni kötüleyecek yok diyecek tek bir söz yazmasaymışım diyeceksın..işte umarım o vakit ölüm anın olmaz..iNANIN ÇOK ÜZÜLÜYORUM..BİRAZ ARAŞTIRIN YAHU BİLMEDİĞİNİZ ARAŞTIRMADIĞINIZ BİR DİNİ KÖTÜLEMEYİN..SEN AÇ İNCELE TAMAMEN OKU SONRA KONUŞ.BELGESELDEN İBARET DEĞİL HAYAT.

      Sil
  5. vay komikler sizi gidi

    YanıtlaSil
  6. Madem allah c.c goremiyoruz ve biz sans eseri olduk diyorsunuzya. Peki enkisa gunluk kullanimizda kullandigimiz arac gerecler kendiligindenmi oldu mesala bu blog kendisimi kuruldu sans eseri bunu kuran bir insandir ve arac gerecleri yapanda insandir demekki tesadufen olusum bostur yalan yanlis insanlar one surmus ve bilime inan arkadaslar dunyada %2 lik bir kisim ataisttir degilmi? Allah yoktur deniyorya tovbe hasa peki biryerine birsey vurunca aciyorya canin hadi o aci var hissedoyorsun ama goremiyorsun hadi o aciyi gostersene. Aklini gostersene? Cvbn su olacak demi bilimsel olarak cihazla beynin haretleri nasil yaptigini bulundu diyon demi o beyin haretlerini akil hareket ettiriyor bana beyini degil aklini goster aklini.
    Sizi hak dinine davet ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hak dini neden islamdır güzel kardeşim ? neden göktanrı, budizm şamanizm, hıristiyanlık, yahudilik değildir. neden sen allah'a inanıyorsun da göktanrı'ya inanmıyorsun ? zeusa inanmıyorsun ? yahova'ya inanmıyorsun ? Sen İslam'ın hak dini olduğunu nereden biliyorsun ? Tanrı'nın olduğunu kendine kanıtladın peki dininin gerçekten "o tanrı" tarafından yapıldığını nereden biliyorsun ? Bana mucize gösterme zira sana thor'un çekicini, zeus'un şimşeklerini, ve ergenekon destanını gösteririm.

      Sil
    2. Doğaüstü olaylara inanır mısın kardeşim? İçine şeytan giren, cin çarptı denilen birçok haber okumuşsundur şahit olmuşsundur bir şekilde. Bunları bilimle açıklayabilir misin? Tanrının yokluğunu kanıtlayabilir misin? İslamiyet'in hak dini olmadığını kanıtlayabilir misin?

      Sil
    3. ben de sizlere kuranın bilimsel mucizelerini bir araştırım derim..Senin hatta sizlerin içinde o inanç olmaduğı için geçmişteki ibret verici o olaylar hikaye gelebilir..Fakat neden islam diyorsun ya? Bilimle kanıtlanabilen tek din derim sana..Asırlar önce yazılmış bir kitap nasıl olur da o zamandan bu zamana olan ve olacak şeylerin haberini verebilir? Allah yok diyorsan bana bu kadar doğru seyleri asırlar önce harfi harfine söyleyebilecek bir müneccim söyle...Sayın bu yazıyı yazan arkadaşım..Sen bu yazdıklarına kafa yormadan önce,Sen kabul etmesen de Allah ın sana verdiği aklı kullan ve bir araştır..zeus,yahova,göktanrı vs.. Bunların hiçbiri senin kemik oluşumundan beyin yapına nasıl meydana geldiğini anlatamaz..zira buna da uydurmacadır diyecek olursan bilim adamlarının arastırma sonuçlarıyla karşılaştır..Hala daha göremezsen hak din oldugunu..O nu gözle göremesen de yaptıklarının gözle görüldüğünü ve seni yaratanın o oldugunu,vay haline..Cünkü hala göremiyorsan artık Rabbim senin kalbini de gözünü de aklını da mühürlemiş demektir..

      Sil
    4. http://www.ilmedavet.com/category/kuran-i-kerim/bilimsel-mucizeler
      eğer ben at gözlükleri taktım sadece önüme bakarım demiyorsan,bi gir şu adrese..her şeyi noktası noktasına oku..lütfen..ondan sonraki düşüncelerin hala aynıysa saygı duyarım..ama bu konuşma tarzın bu gercekleri duymadığını düşündürüyor bana

      Sil
    5. "Peki enkisa gunluk kullanimizda kullandigimiz arac gerecler kendiligindenmi oldu mesala bu blog kendisimi kuruldu sans eseri bunu kuran bir insandir " şu cumlen senin ne kadar kafasiz ve dusunemeyen oldugunu gosteriyor.acikcasi yazini okurken 5 saniye güldüm ve sonra da uzuldum. Yazik...

      Sil
    6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    7. "kuran mucizelerini araştır" diyen arkadaş, sen de dogon kabilesi'ni bi araştır... adamlar asırlar önce kuran'dan daha fazla bilimsel bilgiyi haber vermişler.

      Sil
    8. http://www.ilmedavet.com/category/kuran-i-kerim/bilimsel-mucizeler
      linkini gönderen arkadaş az kalsın dinden çıkıyordum beni....!!! bu nedir yahu. kıyameti anlatan sureden binlerce yıldır olan bir uzay olayını delil gösteriyor. kelimeleri heceleyip anlam kazandırıyor. mesela ancak kelimesini alıp "an" sözcüğünü "cak" tan ayırıp "an itibariyle hoporlöre cak takılacak" gibi anlamlar oluşturuluyor v.s. v.s. birde hep bulunmuş şeyleri kuranda arayıp bulunan şeyi andıran ama ne demek istediği belli olmayan ayetlerle delil göstermiş linke tıklarken aha şimdi yeni bişeyler gelecek diye umut ettim ama cımbızlama bilinen şeyleri kuranda buldumculuk oynamaktan başka birşey değil birde daha bulunmamış şeyleri çıkartıp aha bu olay veya olgu var ama daha bulunmadı çok yakında bulunur dese süper olur bana pek mantıklı gelmedi açıkcası

      Sil
  7. ilk savına göre tanrının varlığını öncelikle inananlar kanıtlamalı--benim bilgim henüz bunun için yetersiz--kanıtlayamadıkları takdirde sende yokluğunu kanıtlayamazsın çünkü zaten yok o halde bu kısır döngüde varlığı-yokluğu bilinemeyen kanıtlanamayan birşey üzerinden eleştiride mantıksız değilmidir bu noktada bana tanrıyı eleştirmiyorum ben deme küçük alfa sol kulağını sol elinle değilde sağ elinle hatta ayak parmağınla tutmak gibi bu döndürüp dolaştırıp bu noktaya getiriyorsun

    YanıtlaSil
  8. *Ay ikiye yarılmıştır ve hira mağrasının önüne ve arkasına düşmüştür? böle bi ayet benim kuranımda yok ? (kamer suresi 1. ayetinden bahsedersen onun anlamı çok farklı)

    YanıtlaSil
  9. Alfa centauri demiş ki :Kuranda çoğu kez "Düşünmediniz mi?" "Akletmiyor musunuz?" gibi sözler geçer. Bu islamın akıl dini olduğunu göstermez mi? ve kendi kendine hüküm vermiş evet geçer :) Şimdi iİslam insan mantığına ve fıtratına hitap eder, düşünmeye sevkeder fakat akıl değil vahiy dinidir. Evet İslam vahiy dinidir. Kendi aklıyla dini yorumlayanlar senin gibi ateistlerdir. Bakın nasılki bir hekimle tıp bir fizikçiyle fizik tartışamazsanız teolojiyi-dini bilmiyorsanızda din hakkında ahkam kesme hakkınız yoktur. Buda bir nevi ihtisasdır. İnsanları kandırmayınız!

    YanıtlaSil