6 Kasım 2013 Çarşamba

Genel Sorular - 2


>Aklın var ama göremiyorsun, işte Tanrı da aynıdır var ama göremezsin.

Öncelikle "Görmediğim şeylere inanmam" düşüncesine sıkı sıkıya bağlı değilim ve bu argümanı kullanmam. Elbette her şeyi göremeyiz ve onları göremememiz olmasıkları anlamına gelmez. Fakat görmediğimiz şeyleri de kanıtlayabiliriz. Örneğin kızılötesi veya morötesi ışıkları göremeyiz ama onların etkilerini görebiliriz. Yada kızılötesi ışıkları, belli aletler yardımıyla ölçebiliriz. Bir başka örnekte ise elektronlar da görülmez ama varlıkları deneysel bulgulara dayanır.

Yani önemli olan görmek değil kanıtlamak. Kısaca "Görmediğim şeye inanmam" argümanı yerine "Kanıtlanmayan şeye inanmam" argümanını tercih ederim. Tanrıya da kanıt olmadığı için inanmıyorum.

Şimdi bir diğer yanlış noktaya değinecek olursam; soru çok büyük bir mantık hatası içeriyor.

1- Aklımız var ve göremeyiz.
2- O halde göremediğimiz bir şey var olmalıdır.

Bu yöntemle Tanrı kanıtlanabilir mi? Bunu eğer tanrıya kanıt olarak sunabiliyorsanız, ki kanıt olarak gören çok kişiye rastladım, aynı şekilde "Aklın var ama göremiyorsun, işte Çoraptan Oluşan Gezegen de aynıdır var ama göremezsin" diyerek çorap gezegenini kanıtlayabilirisiniz. Ya da dişperilerini, çizgiroman kahramanlarını, mitolojik tanrıları da aynı şekilde kanıtlayabilirsiniz. Anlayacağınız; bir şeyin göze görünmeden de varolabilmesi, göze görünmeyen her şeyin varolduğu anlamına gelmez. Bu basit bir tümevarım mantık hatasıdır.

>İslam hoşgörü dini, neden inanmıyorsun ki?

Hoşgörü dini mi? Herkesin dini kendine göre hoşgörü dini değil midir? Herkes kendi dinine "hoşgörü dini" der. Oysa kutsal kitaplar ve peygamberlerin hayatları incelendiğinde bunun yanlış olduğu görülür. Hoşgörüden bahsetmişken sayfaya gelen küfürlü mesajlar ve tehditlerden ziyade şeriatte var olan recm(kişi kafası dışarda kalacak şekilde toprağa gömülür ve ölene kadar taşlanır), kırbaç cezaları, idam, mürtedlere ölüm ve sayısız dini zorbalık hükmü kimin hoşgörüsüne girer? Bunlar da hoşgörüye dahil mi peki? Hoşgörü dini derken bunlar dışarıda mı bırakılıyor yoksa görülmek mi istenmiyor?

Hoşgörü adına dinler geliyor da nasıl yayılıyor bu dinler, düşünün. Muhtemelen çiçek dağıtarak değil. Sırf hoşgörü (!) dinini benimsesinler diye (sadece islam değil tüm dinlerden bahsediyorum) binlerce onbilerce yüzbinlerce insan öldüren ben değilim unutmayın.
Ayrıca İslam fetihleri, Fransız Din Savaşları, Haçlı Seferleri, Reconquista... Bunlar da din adına yapılmış katliamlar değil mi? Şimdi sorarım size "Ne hoşgörüsü bu? "

Hadi onu da geçtim.. Kuranda sayısız hoşgörü (!) ayeti de var... Mesela karılarınızın size karşı çıkacağına şüphe ederseniz(dikkat edin sadece şüphe etmeniz yeterli)... Eğer şüphe ederseniz öğüt verin yataklarında yalnız bırakın sonra dövün(Nisa34). Ne hoşgörüymüş ama...

Maide33 Maide38 Tevbe5 Tevbe29 ve sayısız ayet de cabası

>Ya cennet cehennem varsa,ben namazımı kılarım bana zararı yok nasılsa.Öbür tarafı riske atmamak lazım'

Madem öbür tarafı riske atmamak istiyorsun: kiliseye de gitmelisin, yoga da yapmalısın, evinin kapısına mezuza da asmalısın, Mahakavyaları da okumalısın, tanrıya bakire de kurban etmelisin, Hindular gibi tanrıları yüzdürmelisin, tanrılara yemek sunmalısın, ölüleri mumyalamalısın, yanında herzaman 5K yı bulundurmalısın, ateşin etrafında dans da etmelisin, kızıl güneş bayramlarını da kutlamalısın, ateşe aydınlığa ve güneşe bakarak da ibadet etmelisin. Ve daha saymadığım onlarca inancın geleneğini sürdürmelisin. Sonuçta hangisinin gerçek din olduğuna emin olmazsın. Riske atma her dine inan o zaman...




23 yorum:

  1. son paragraf saçmalık.ben yine senin gibi dinsiz değilim birisini seçtim bana en mantıklı gelen dini İslam ı seçtim.peki senin seçtiğin bir din var mı?zaten birisini seçmiş olsan sana riske atma inan demezdim.Çok yanlışlardasınız üzülüyorum şu siteye baktıkca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. *Nuh 950 yıl yaşamıştır
      *Musa denizi ikiye yarmıştır
      *Ay ikiye yarılmıştır ve hira mağrasının önüne ve arkasına düşmüştür
      *Adem topraktan yaratılmıştır

      ve daha bir sürü mantık dışı olay yaşanmıştır. Bu ve buna benzer bir sürü mantık dışı olay/ayet varken islam mantık dinidir demek kesinlikle yanlış olacaktır.

      Benim eçtiğim din yok ben bilimi ve kanıtın götürdüğü yere gitmeyi seçiyorum

      Sil
    2. Biz de sana üzülüyoruz. Hangi dini biliyorsun da sana en mantıklı gelen dini seçtin? Hristiyanlık, Hinduizm, Gök Tanrı inancı hakkında ne biliyorsun ki binlerce dini araştırıp mantıklı olanı seçmiş gibi konuşuyorsun? Sen aile yadigarı olarak din seçtin herkes gibi.

      Sil
    3. siteye baktıkça üzülüyorsun ama bakmadandan da duramıyorsun...:)

      Sil
    4. Alfa mısın nesin sende km oluyosun Allahutealanın yarattığı caiz bir kul bnce bir an önce doğru yolu bulmalıısın

      Sil
    5. https://www.youtube.com/watch?v=YAA1_BZU6e4

      Sil
    6. Ben dinimi seçtim yazmış bi tanesi :) ulan sankı amerikada dogsa müslüman olacaktı

      Sil
  2. Bize kaygilanacaginiza kurandan baska (o bile supheli ) kitaplar okuyun ve neden muhammedin islamiyette belesten gecindigini dusunun

    YanıtlaSil
  3. Mantıklı açıklama için teşekkürler.Yalnız birkaç inançsız inançlı arkadaşımız yine anlamamış.Yazılanları anlamadan yorumu cakıyorlar en cok zoruma giden bu.

    YanıtlaSil
  4. İnanç sorgulanabilecek bir konu değil blog yazarınında seçimi kendine ait yorumlayanlarında seçimi kendine ait. Din vardır yoktur tartışması çıkmaz bir döngü. sonuç olarak din adı altında yapılanlar sorgulamaya açık yazara bu açıdan katılıyorum islamiyet böyle bir din olamaz.
    Yazar arkadaşım içinse allah yoktur demek açıklanamaz bir mantık sonu . bilimin açıklayamadığı çok konu bulunuyor cevapsızlığın getirdiği şüphe çok fazla .
    o halde şu ortaya çıkıyor din olgusunun altında yapılanlar dinsizliğin seçimin de rol oynuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani bilim bir şeyi açıklayamadı diye Tanrı var dinler mantıklı diye biliyoruz ? Evet bilim her şeyi açıklayamaz ama bu açıklayamadığı anlamına gelmez. Günümüzün şartları, bilgisi, bilimi sadece bu günlük açıklamıyor."allah yoktur demek açıklanamaz bir mantık sonu" demişsiniz sizde bize mantık çerçevesin de Allah'ın varlığını kanıtlayın o zaman. Alfa mantıkla, kanıtlarla Tanrının olmadığını açıklıyor ya sen?

      Sil
    2. şimdi sayın pepe severler buraya bakın küçük alfa sende

      senin Alfan hiç birşekilde kanıt sunmuyor bunu kabul et güzel kardeşim sadece mantık çerçevesinde neden tanrının olmayabileceğini anlatıyor.Alfaya göre tanrı yok.sense diyorsun ki tanrının yokluğunu alfa kanıtlıyor.bak sana alfanın kullandığı tabiri kullanayım; bu bir çelişki.olmayan bişeyi kanıtlama ihtiyacı duymazsın kanıtlayamazsın da zaten hangi yokluğun kanıtı vardır örnek beklerim senden.bu konuda eğer tanrının olmadığını anlatmak istiyorsan alfanın nadiren kullandığı yöntemle var olduğunu düşenenlerin savlarını çürütürsün "Evet bilim her şeyi açıklayamaz ama bu açıklayamadığı anlamına gelmez."bu nebiçim bi cümle yapısı birkere ? evet bilim herşeyi kanıtlayamaz.e tanrının varlığınıda kanıtlayamaz.ama biz bilimin kanıtlayamadığı yahut bilimin cevap veremediği bazı olgulara olaylara inanabiliyormuyuz evet.o halde tanrıyada inanabilir yada inanamayabilirsin lakin yokluğunu kanıtladım sayın yobaz hala niye inanıyorsun diyemezsin. bir ikincisi ise bizlerde (inananlar) tanrının varlığını çeşitli yollardan kanıtladığımızı düşünürüz lakin herkesin tatmin olma noktası farklıdır tabii bu bağlamda sana tanrının varlığını da kanıtlayamam zira benim için evrende varolduğuna inandığım bir işleyiş ve düzen yeterlidir ama sen bilimsel kanıt bekliyorsun.alfanın bazı görüşleri ve savları benide inancım konusunda araştırmaya itti bazı noktalarda hak verdim alfaya lakin kuran ayetlerinden örnek verirken dikkatsiz çünkü eğer bir dini eleştiriyorsan -ki evet dini eleştiriyor alfa çünkü örnekler veriyor ve bunların saçma olduğu görüşünde-o dini bilmeli.alfa biliyormu evet ama gördüğüm bir hata ki islam ı sadece kuran dan ibaretmiş gibi ayet örnekleri vermiş.kuran tek başına islamı anlatamaz (burda dinin yetersizliğinden bahsetmiyorum yobaz ateistler kendinle çelişiyorsun yorumlarınızdan sakınınız),(en basidi alfa ayet örnekleri verirken dipnotları okumuyor ve ayet yorumunu kendisi yapıyor),hadislerin yorumlarına ,(aynı hukukta bazı kararların emsal teşkil ettiği gibi) yıllardır süre gelen,ayetlerin uygulayış biçimlerine yani pratiğe de aynı sav için yer verilerek araştırması yapılır bu konuda alfa yetersiz.
      ikinci husus sayın alfa bir dini,yada tanrıyı yok sayarken yada olmadığını düşünüp bunları bir dayanaga değindirirken bu dinin inananları üzerinden gidemezsin seninde dediğin gibi ama sen diyorsun ki kişi bu işleri din adına yaptığını söylerse dini yargılarsın(yada yargılamak yerine sen hangi kelimeyi kullanıyorsan)bu da yanlıştır çünki hiç bir neden yada gerekçe ile dinin inananları üzerinden yoruma kalkışamazsın bu kişi yanlış işler yaparsa bunun sorumluluğu ancak kendindedir çünkü insan irade sahibidir bende müslümanım ben hiç bir yer bombalamıyorsam karıma hiç el kaldırmadıysam o halde senin savına göre ben islamdan değilim e what is this? senin sayfana gelen küfürlü mesajlar ne benim umrumda nede islam inancı dahilinde senin irade gücünü kullanıp allaha inanmadığın gibi o küfürbazlar da iradelerini kullanıyorlar hoşgörüye sığmadığı hatta insanlığa sığmadığı ise bariz tabii ama bu durumdaki kişiler üzerinden islamın hoşgörüsüne dil uzatman yanlış olduğu gibi bu gibi basitlikler senin savunduğun şeye ve inancına yada inançsızlığına mı diyeyim bilemedim zarar verir
      bir hususta şu ki kesinlikle seviyorum düşüncelerinizi savunmanızı benim inancıma göre allah ben kuluna der ki ben sana akıl ve irade verdi isem gözü kapalı inanma şüphe et yargıla araştır der

      Sil
  5. Yazılarınız gerçekten çok etkileyici ve bir çoğuna katılıyorum . Benim de sormak istediğim ve sürekli kafamı kurcalayan bir konu var . Beni bilgilendirirseniz çok minnettar kalırım . Sizce evrenin ilk var oluşu hakkında yoktan var olma düşüncesinin doğrulu nedir , birşey yoktan var olabilir mi ? Büyük patlamayı kastetmiyorum . paralel evrenleri veya onları oluşturan en küçük birime kadar gittiğimizde 0 dan birşey oluşabilir mi ? bunun gerçekleşmesi bir yaratıcının var olduğunu kanıtlar mı ? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıfırdan bir şey ancak "+1" ve "-1" formunda bir dalgalanma ile oluşabilir. Yokluktan madde oluşumu ancak sıfırın madde ile anti maddeye dönüşmesi durumunda olabilir. Bu konuyu "Neden hiçlik yerine bir şey var?" başlıklı yazımda incelemiştim. Bu tür termodinamiğin 1. yasasını çiğnemeyen yoktan varolmaya ulaşabiliriz ama varlığı sürekli bölerek mutlak hiçliğe ulaşabileceğimizi sanmıyorum.

      Yoktan bir şeyin oluşması yaratıcının varlığını doğrulayan bir bulgu değildir. Bu konuyu derinlemesine "Neden Hiçlik Yerine Bir Şey Var" yazımda incelediğimden ötürü seni o yazıya yönlendirmek isterim

      Sil
  6. Aklimizi goremiyoruz ama bir buzdolabini uretmek aklin varligini kanitlar, evet. Tanriyi da goremiyoruz dogru, peki evrenin varligi ve isleyen hayat onun varliginin kaniti degil mi? Hadi olmasin bunlar kaniti hepsine ayri bilimsel varsayimlar(kanitlanamayan) soyleyin. Tum bu varliklarin olusunun sebebini Tanridan daha akillica bir hipoteze dayandirmak mumkun mu? Her one surulen tanri disi sebep kanitlanamiyor ve bunlarin sebebi aciklanamiyor. Kanittan bahsediyorsun ama kaniti olmayan ateizmi benimsiyorsun? İlginç...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. >Tanriyi da goremiyoruz dogru, peki evrenin varligi ve isleyen hayat onun varliginin kaniti degil mi?

      Öncelikle evrende "tanrısal mükemmellikte" diyebileceğimiz bir düzen mevcut değil. "Entropi" dediğimiz düzensizlik sürekli artar (Termodinamiğin 2. Yasası). Düzensizliğin sürekli arttığını düşünürsek o kadar da mükemmel bir düzenin olduğunu savunmamız da mantıksızdır.

      Ayrıntılı Bilgi için bkz.

      Evren Mükemmel Midir http://alfa-sorgulama.blogspot.com/2013/06/mukemmel-tasarm-iddias.html
      İnsan Vücudu Mükemmel Midir: http://alfa-sorgulama.blogspot.com/2013/06/akll-tasarm-vs-evrimsel-gelisim.html

      Peki ya varolan düzen kendiliğinden mi oldu? Eğer bir tasarım argümanından bahsediyorsak ve evrenin "mükemmelliği" ile "düzeni" bir yaratıcıyı kanıtlar diyorsak büyük bir çelişkiye düşeriz. Eğer evreni, düzeninden dolayı tasarlanmış kabul edersek, evreni tasarlayanı da biri tasarlamış olmalıdır, çünkü evreni yaratan güç, evrenden daha "mükemmel" olacaktır. 

      1- Evrende mükemmel düzen vardır
      2- Dolayısıyla bu düzeni yaratan bir güç olmalıdır

      1- Evreni yaratan güç, evrenden daha mükemmeldir
      2- Dolayısıyla onu da yaratan bir güç olmalıdır

      Eğer bu basit hataya düşüp evrendeki düzenden tanrıya ulaşırsanız, tanrıdaki mükemmellikten onu yaratan güce çıkmalısınız. Eğer "tanrıyı yaratan güç diye bir şey yoktur" diyorsanız aynı şekilde "evreni yaratan güç diye bir şey yoktur" argümanını mantıklı bulmalısınız.

      Evrenin ardında zeka görmek ve bu zekayı Tanrı zannetmek
      Bu yanılgı iki başlığa ayrılabilir aslında. Biri evrenin ardında zeka görmek, diğeri ise bu zekayı Tanrı zannetmek. Evrenin ardında zeka olup olmadığı ve evrenin bir tasarım ürünü olup olmadığı ile ilgili olarak daha önce çok yazdık. Evrende yapılan objektif gözlemler, aslında ardında zeka olduğuna değil, tam tersi her şeyin kör bir şekilde işlediğine işaret eder.

      Fakat farz edelim ki evrenin ardında zeka var. Bu yine de bu zekanın Tanrı olduğu anlamına gelmez. Bu zeka, bir uygarlığın kolektif zekası olabilir, veya insanlığın günümüzdeki uygarlığını yaratan zekanın çok uzak gelecekte alacağı biçim olabilir. (Örneğin, belki de insanlık çok uzak gelecekte öyle bir düzeye ulaşacak ki, zamanda geri gidip evreni yaratacak). Ya da başka bir şey olabilir. Bu spekülasyonlara mantıksız deyip kenara atmadan önce, Tanrı ve göksel dinlerin masallarının ne derece mantıklı olduğunu bir düşünün. Gökte bir yerlerde yaşayan ve koca evreni insanlar için yaratıp, bir de cennet ve cehennem yaratan, insanları günah işlemeye eğilimli yaratıp, sonra işliyorlar diye cezalandıran, kendi varlığını çok açıkça göstermeyip, sonra da inanmıyorlar diye suçlayan bir sadist hükümdar fikri mi daha mantıklıdır, yoksa yukarıdaki spekülasyonlarda dile getirilen zeka türleri mi?

      Hem zaten, evrenin ardında zeka olduğu anlaşılsa bile, bu cevaptan çok soru yaratır. O zaman o zekanın kökeni, nasıl ortaya çıktığı, vs. açıklanmalıdır.

      >Tum bu varliklarin olusunun sebebini Tanridan daha akillica bir hipoteze dayandirmak mumkun mu?

      elbette mümkün:

      Canlılığın gelişimi ile ilgili elimizde şu an doğal seçilim mekanizması bulunuyor. Bu da bize, canlılığın tesadüfen değil evrimle oluştuğunu açıklıyor:
      http://alfa-sorgulama.blogspot.com/2013/07/dogal-secilim-evrimi-anlamak-3.html

      Ardından evrenin oluşumu da şu an bilimsel bir konudur ve bununla ilgili yegane yeterli olmayan, geliştirilmeye muhtaç(her görüş gibi) fakat cevap vermeye gerçekten çalışan kuramlar var. 
      http://alfa-sorgulama.blogspot.com/2013/09/neden-hiclik-yerine-bir-sey-var.html

      Peki ya evreni tanrı mı yarattı?
      Bunun için Hawkingin belgeselini izlemenizi öneririm:
      http://www.dizi-mag.com/stephen-hawkings-grand-design-1-sezon-3-bolum-izle-dizi.html

      Sil
    2. öyle dinsiz kendini bilmezler var bide belgeswelleri var oldu ya bnde izlerim tvbe estğfirullah alfa sen kndini pek bişey sanıyosun koca bloğu açmışsın ama nekadrr günaha girdiğinin farkkındamısın her koyun kendi bacağından aasılır senin aldığın veballer boyunu aşar ..güneş milim yaklaşsa yanarak ölürüz milim uzaklaşsa donarak ölürüz bnde sana geçmiş bu kıymetli bilgileri anlatıyorum yazık günah vallaha bitrkez daha Allaha şükrediyorum Müslüman olduğum için

      Sil
    3. Alfa biraz dalga geçeceğim de yorumumu onaylarsanız sevinirim :D Evet sen bana yaz ile kış mevsiminin nasıl oluştuğunu açıkla ve "güneş milim yaklaşsa yanarak ölürüz milim uzaklaşsa donarak ölürüz bnde" bu dediğinle çelişmesin Müslüman olacağım. Ayrıca alfa sende kendini bir şey zannediyorsun :D ve ardından böyle bir kanıt alfanın cevaplayamadığı an :D la ne güldüm. Alfa arada eğlence çıkıyor sana da :D

      Sil
    4. ''güneş bir milim yaklaşsa yanarak ölürüz,bir bilim uzaklaşsa donarak ölürüz'' demişsin anon senin zeka yaşına inip örnek vermek istiyorum ''bi zıplasana yanacak mısın :d''

      Sil
  7. Peki bomba bir soru bir arkadasimdan duydum ve kafama takildi.
    Bir Tanrı var sa nasil olustu.. yani mitoloji tanrilari gibi zeusun oglu apollo gibi bir yaradilis mı veya var oluş mu çık işin içinden !!

    YanıtlaSil
  8. Bilim ve din karsit seyler degil eger oyle olsaydi osmanli 600 sene ayakta durabilir miydi bunu anlayan ve iki kavramida zihninde birlestirebilen pek az insan var yazik...

    YanıtlaSil
  9. anonim işte amk.15 Şubat 2014 22:24

    Birine aşık oldugunu varsayalım. Mantığınla mı olursun hislerinle mi? Herşey de mantık arıyosun ya
    Aşkı bana somut olarak gösterebilir misin? Hayır gösteremezsin. Ama oldugunu kabul edersin değil mi?
    Peki ben aşkı görmek istiyorum. Çünkü göremediğim için inanmak istemiyorum. Nolucak?

    YanıtlaSil
  10. kuran da recm diye birşey yoktur sadece arap geleneğidir.

    YanıtlaSil