1 Kasım 2013 Cuma

Genel Sorular -1

> Madem allah yok insan nasıl oluştu? Sen nasıl varoldun?

-Bu soruyu 150 yıl önce görmüş olsaydım, büyük ihtimalle elimde rasyonel bir cevap olamazdı fakat artık bir cevabımız var. 150 yıl önce "Evrim Kuramının Mekanizmaları" yavaş yavaş oluşmaya başladı ve bu soruya akıl ve mantıkla cevap verebilir olduk. Artık biliyoruz ki evrimsel süreç içerisinde canlıların çeşitlenmesiyle insan varoldu.

En basit haliyle evrim canlılığın çeşitlenip şekillenmesini, canlılığın nesiller boyu gelişimini açıklar. Doğal yollar sonucu ilkel bir canlı oluştu. İlkel canlı gelişerek prokaryotu, prokaryot ökaryotu, ökaryot koloniyi, koloni çok hücreliyi oluşturmuştur. Çok hücreli canlılar da milyonlarca yıldır evrimin mekanizmalarından geçerek çeşitlenmeye devam eder. Tüm bu çeşitlenme hayvanların, bitkilerin yani tüm canlıların oluşumunu açıklar.

>Ölünce ne olacak?

-Ölünce bir bakteriye,bitkiye,herhangi bir canlıya ne olacaksa aynısı olacak. Bilincimiz duygularımız beynimizle beraber ölecek.Ölüm sondur. "Son"dan sonra diye bir şey zaten mantık olarak çökmüş bir argümandır. Elinizde 3  santimetrelik bir cetvel olduğunu düşünün. 1-2-3 diye gittiniz. ve nihayet 30 a vardınız. 30 dan sonra cetvelde hangi sayı vardır? Cetvel biter..
Ölüm de böyledir, beyninizin tüm işlevi bitiyor düşünemiyorsunuz göremiyorsunuz, duyamıyorsunuz, hissetmiyorsunuz. Ölümden sonra ne olacak sorusu, "Bir adam gözünü kaybettikten sonra ne görecek" sorusuna eşdeğerdir


>Ölümden sonra hayat yoksa neden kötülük yapmıyorsunuz?

-Eğer ölümden sonra hayatın olmadığını anlayacak kadar sorgulamaya cesaretiniz olsaydı kötülük mü yapardınız? Eğer cevabınız evetse o zaman ahlaksızsınız, eğer cevabınız hayırsa ahlaklı olduğunuzu göstermiş olursunuz ama bu sefer de sorunuz anlamsızlaşır. Kötülük yapmıyoruz çünkü iyi bir toplumda yaşamak istiyoruz. Ölümden sonra verileceği söylenen ödül için iyilik yapmıyoruz, cehennemden korktuğumuzdan kötülükten kaçınmıyoruz, ahlaklı olan da bu.

Ayşe Hür'ün dediği gibi: "Ateistliğin bence ahlaki açıdan en tatmiin edici yanı budur; Ceza korkusu olmadan,ödül havucu olmadan ahlaklı bir insan olabilme şansı verir sana. Bence varoluşsal açıdan en tatmin edici duruş ateistin ahlaklı oluşudur."

> Evrendeki bu muhteşem düzen kendiliğinden mi oluştu?

Öncelikle evrende "tanrısal mükemmellikte" diyebileceğimiz bir düzen mevcut değil. "Entropi" dediğimiz düzensizlik sürekli artar (Termodinamiğin 2. Yasası). Düzensizliğin sürekli arttığını düşünürsek o kadar da mükemmel bir düzenin olduğunu savunmamız da mantıksızdır.

Ayrıntılı Bilgi için bkz.

Evren Mükemmel Midir http://alfa-sorgulama.blogspot.com/2013/06/mukemmel-tasarm-iddias.html
İnsan Vücudu Mükemmel Midir: http://alfa-sorgulama.blogspot.com/2013/06/akll-tasarm-vs-evrimsel-gelisim.html

Peki ya varolan düzen kendiliğinden mi oldu? Eğer bir tasarım argümanından bahsediyorsak ve evrenin "mükemmelliği" ile "düzeni" bir yaratıcıyı kanıtlar diyorsak büyük bir çelişkiye düşeriz. Eğer evreni, düzeninden dolayı tasarlanmış kabul edersek, evreni tasarlayanı da biri tasarlamış olmalıdır, çünkü evreni yaratan güç, evrenden daha "mükemmel" olacaktır.

1- Evrende mükemmel düzen vardır
2- Dolayısıyla bu düzeni yaratan bir güç olmalıdır

1- Evreni yaratan güç, evrenden daha mükemmeldir
2- Dolayısıyla onu da yaratan bir güç olmalıdır

Eğer bu basit hataya düşüp evrendeki düzenden tanrıya ulaşırsanız, tanrıdaki mükemmellikten onu yaratan güce çıkmalısınız. Eğer "tanrıyı yaratan güç diye bir şey yoktur" diyorsanız aynı şekilde "evreni yaratan güç diye bir şey yoktur" argümanını mantıklı bulmalısınız.



16 yorum:

  1. Alfa süpersin, iyiki cevaplarımızı yüksek sayıda kişiye gösterebilen biri var senin gibi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. *dünyaya ilk defa bir su tanesinden (meniden) geldiğinize inanıyosunuzda tekrar kemikleriniz çürüdükten sonra bir araya gelip dirilmeyimi reddediyorsunuz ne kadarda güzel düşünüyorsunuz ?

      Sil
    2. (Anonymous)Ona reenkarnasyon deniyo ve reenkarnasyon da ölen kişi tekrar dirildiğinde bir hayvanın bedeninde yaşamaya başlayacak vs. bu arkadaş reenkarnasyon geçirmiş ve önceki bedeni muhtemelen örümcekti çünkü kafatasının içinde beyin yerine örümcek ağı var!!!

      Sil
  2. kız anti kezban fln değil bildigin kezban

    YanıtlaSil
  3. Domatesin üzerine, ağacın gölgesine, adını yazan bir tanrı yaratıyorsunuz da, Evrimin sizi balıktan dönüştüğüne mi inanmıyorsunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerizekali beyinsiz !!

      Sil
    2. ahaahah güzel değinmişsin Tuncay. İlerizekalı, beyinli arkadaşımız anlamakta zorlanmış herhalde ki hakaret yoluna gitmiş direkt olarak.

      Sil
  4. Yazıların devamını beklirum

    YanıtlaSil
  5. Bir ateist olarak artık birbirini tekrar eden argümanlarla inananlara birşeyler anlatmaya çalışmaanın gereksiz olduğunu düşünüyorum ki bir ateistin ateist görüşü yaymaya çalışmasıda bir o kadar gereksizdir bence. İşe yarar bir şeyler yapmak istiyorsak inanan ya da inanmayan olarak insanlari gözetmeden fikir özgürlüğùnün ve insan haklarıının üzerine yoğunlaşmaliyız. Belki de böylece gözle görülebilir gerçek bir "cennet" yaratabiliriz.

    YanıtlaSil
  6. birşey sormak istiyorum. yaradılış inancında bahsi geçen canlıların oluşumu durumuna ( örn: ilk insanın topraktan yaradılması) ateist düşünce gereği karşı çıkılmaktadır. ancak yazıyı okurken aklıma takılan bir cümle içerisinde geçen "yaşamın doğal yollarla olması" olgusu bana karşı çıkılan topraktan yaradılma hususu ile ortak bir durum gibi geldi. doğal yollarla oluşum kısmını biraz daha açık detaylarla anlatılması gerektiği düşüncesindeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İslamda topraktan direkt yani hic bir aşama olmadan olusmus bir canlidan bahsediliyor.fakat evrim uzun zaman alan bir seydir .bilim ,atomlarin ,bakterilerin vs. Uzuun zaman alan çoğalmalari,birleşmeleri sonucunda olusan yapidan bahsediyor .

      Sil
  7. ^^ Ölümden sonra ne olacak sorusu, "Bir adam gözünü kaybettikten sonra ne görecek" sorusuna eşdeğerdir ''. Bu güzeldi..

    YanıtlaSil
  8. Ölünce ne olacağının benim için en güzel tanımı '' uykuya nasıl daldığımızın hiçbir zaman bilincinde olamayız. Bu olay gibi öldüğümüzü farkedemeyeceğiz. Ölüm ise o uykuda rüya göremeyeceğimiz ve o uykudan uyanamayacağımızdır. '' . Sonuç olarak bilinçsiz bir karanlık.

    YanıtlaSil
  9. "Bir adam gözünü kaybettikten sonra ne görecek" sorusuna eşdeğerdir. Cümlesi çok mantıksız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Hiç" kimseyi tatmin etmez, herhangi birşeye de inanç bu yüzden başlar, öyle olmadığını umarsın. klasik bir örnek verilmiş gayet mantıklı buluyorum çoğu kişi gibi.İşlevini kaybeden bir uzuvdan, bir organdan yada bilinçten sonrası hiçtir.

      Sil