11 Ağustos 2013 Pazar

Piltdown Adamı Ve Nebraska Adamı - Evrimi Anlamak 14

Yaratılışçılar tarafından sık kullanılan evrimin çürüdüğünü ve sahtekarlıklar üzerine kurulu olduğu düşüncesini aşılayan iki argüman: Piltdown ve Nebraska adamları

1.PiltDown Adamı

Sık kullanılan bir argüman olan Piltdown Adamının hikayesi kısaca şu şekildedir:
Evrim Teorisinin ortaya atılıp yaygınlaşmasıyla beraber neredeyse tüm arkeologlarda evrimin öngördüğü geçiş formlarını bulma hevesi ortaya çıktı çünkü biliyorlardı ki bunu bulan kişi büyük bir üne sahip olacaktı. Bunun üzerine Charles Dawson adında amatör arkeolog insan kafatası ile bir orangutan çenesini birleştirerek sahte bir fosil yarattı ve böylece derin bir sahtekârlık ile kendi ününü yüceltmiş oldu. Üstelik Dawson üniversiteyi bile bitirmemişti(1). Ayrıca incelendiği zaman sahte fosil yaparak kendini ünlü etmeye çalışan kişilerin amatör arkeolog olduğu da gözlerden kaçmaz.

Üstelik Dawson’ un tek sahte fosili de Piltdown adamı değildi. Keşiflerinden en az 38 tanesinin sahte olduğu da belirlendi(2). Anlayacağınız Dawson’ un amacı hiç bulunmayan(!) evrim fosillerini bularak evrimi sahtekârlıklarla kanıtlamaya çalışmak değil kendini ünlü edip bu işten prim kazanmaktı. Üstelik o tarihten önce Neandertallerin fosilleri bulunmuştu bile. Bizim evrimsel kuzenlerimizin fosilleri zaten bulunmuşken yaratılışçıların ‘Evrimi kanıtlayan fosil bulamadıkları için sahtekarlık yaptılar’ demesi ne hazin şey…

2.Nebraska Adamı(3)
-Yazı belirtilen kaynaktan derlenen bilgilerle yazılmıştır-

Yaratılışçıların iddiaları şu şekilde:

1922'de Batı Nebraska'da bir azı dişi fosili bulundu. Evrimciler bu dişin bir domuza ait olduğu anlaşılmadan önce tek dişe dayanılarak Nebraska Adamının kafatası ve vücudunun rekonstrüksiyon resimlerini ortaya koyup evrimi kanıtladıklarını iddia etti.

Fakat gerçek bu kadar basit değildir. Öncelikle Nebraska Adamı çizimleri bilim adamı Grafton E. Smith ile çalışmalar yapan bir çizerin eseridir ve bilimsel bir yayın için değil popüler bir İngiliz magazin dergisi için hazırlanmıştır. Nebraska adamı iddiasını da yaratılışçıların iddiaları gibi büyük bir bilim adamı topluluğu değil aksine çok az bilim adamı kabul etmiştir.

Ve yine yaratılışçıların iddia ettikleri gibi büyük bir hevesle savunulan bir keşif değildir:

“Hesperopithecus’un bir maymun-adam ya da insanın doğrudan atası olabileceğini beyan etmedim çünkü insanlarınkine (Hominidae) benzer dişlere sahip insanımsı maymunlar (Simiidae) bulmuş olabileceğimizin de oldukça mümkün olduğunu düşünüyorum…”
“Diş yapılarına, kafatasına veya iskelete dair daha çok parçalar elde edinceye kadar Hesperopithecus’un Simiidae veya Hominidler’in bir üyesi olup olmadığından emin olamayız.” (Osborn 1922)
“1920 yılında Osborn, Pliyosen dönemi Nebraskasına ait iki molar azı dişini tasvir etmiştir: Osborn bunları Hesperopithecus adını verdiği bir insansı primata dayandırmıştır. Dişler iyi korunmuş durumda değildir, Osborn’un tespitinin geçerliliği henüz genel olarak kabul edilmemiştir.”(Nebraska Adamı düşüncesinin hakim olduğu yıllarda İnsanın Kökeni adlı kitapta George MacCurd bunu yazmıştır)
Anlayacağınız Osborn dahi bu iddiayı kesinlikle savunmamakla beraber diğer bilim insanları da bu iddiaya şüpheci davranmıştır.

3.Konu Hakkında Düşüncelerim
Birçok yaratılışçı sitede görüleceği gibi evrimin çürütüldüğüne ve hiç fosil bulunamadığı için bu tür sahtekârlıklara bulaşıldığına dair söylemler var. Fakat gerçek bu değil: Piltdown adamı amatör bir arkeoloğun ününü arttırma sevdasından başka bir şey değildi. Nebraska Adamı ise bilimsel yöntemin nasıl işlediğine dair çok iyi bir örnek… Henüz hangi türe ait olduğu bilinmeyen bir diş bulunmuştu ve ortada bir tez vardı. Bu teze göre diş bir primata aitti. Sıra bu tezi yanlışlayacak gözlemle aramaya gelmişti(bilimsel yöntemde doğrulama değil yanlışlama olur). Gözlemler ve bilimsel veriler arttıkça ilk tezin yanlış olduğu ortaya koyuldu ve gerçek, daha fazla veriye dayanarak başka bir makalede yayımlandı. Bu evrimi çürütecek bir olay değildir. Bizlere bilimin nasıl işlediğini göstermeye yarayan bir olaydır.

Şimdi bu bulguların neden evrimi çürütmediğine değineyim. Milyonlarca ışık yılı uzakta belli yöntemler kullanılarak gezegenler keşfediliyor. Varsayalım ki amatör bir astronom çıkıp sahte bir gezegen bulduğunu iddia ediyor. Bununla ilgili bir makale yayımlıyor. Uzun süre araştırılmadan bu iddia bırakılıyor ve bir süre sonra başka astronomlar iddianın doğruluğunu test etmek için konuyu inceliyorlar ve böyle bir gezegenin olmadığını anlıyorlar. Şimdi bu sahtekârlık ürünü gezegen ortaya atıldığı için bulunan tüm diğer gezegenler red mi edilmedir yoksa ‘Evet bu bir sahtekârlık ürünü ama zaten birçok gezegen de keşfedilmiş bu başka güneş sistemlerinde başka gezegenlerin olduğunu doğruluyor’  mu demeliyiz? Elbette bir yalan uğruna tüm bulgular çöpe atılamaz. Aynı şekilde insan evrimini kanıtlayan birçok fosil biliniyor(4).




Kaynak:


Piltdown Adamı Hakkında Geniş Analiz: http://www.talkorigins.org/faqs/piltdown.html


4 yorum:

  1. Kardeş bu kadar çeşitli yaratık var dünyada sen insanı kanitlayamamissin. Uremeyi nasıl aciklayacaksin. Üreme etkeni olmasa erkek dişi çift yaratilmamis olsa bi çözüm bulunurdu da evrim geçirirken bu yaratıklar ikişer ikişer aynı anda mı geçirdiler. Hemde aynı cins değil erkek dişi birlikte. Eger çift uremeden önce hayvanlar bitkiler farklı şekilde mi uruyorlardi. Farklı sekildeyse bu ureme nerden çıktı. Yok bu şekilde ise 1 trilyon yıl geçse bu sebepler ayni anda ortaya çıkmaz. Ancak Allah in bu şekilde yaratması olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buyrun sizlere cinsiyetlerin evrimi:
      http://evrimagaci.org/makale/397/

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil